prawdopodobieństwo wyrzucenia 2 orłów w 6 rzutach
Agatka: Doświadczenie polega na rzucie 6 moentami aż wypadną przynajmniej dwa orły.
Oblicz prawdopodobieństwo, że będziemy rzucać przynajmniej 6 razy.
Moje rozumowanie:
OORRRR −> 4!*3
OOORRR −> 3!*4
OOOORR −> 2*5
OOOOOR −> 6
OOOOOO −> 1
Ω=2
6=64
Liczę prawdopodobieństwo sukcesu i schemat Bernouliego.
Problem, że suma przypadków jest większa od Ω

Gdzie jest problem?
16 cze 00:54
silnia:
| | 6! | |
OORRRR −− |
| = ... =15 |
| | 2!*4! | |
| | 6! | |
OOORRR −− |
| = ... = 20 |
| | 3!*3! | |
OOOORR = OORRRR= = 15
OOOOOR = 6
OOOOOO = 1
16 cze 01:40
wredulus_pospolitus:
1) Same R −−− 1
2) 1 O −−− 6
| | 6*5*4 | |
3) 3 O −−− |
| = 20 |
| | 2*3 | |
4) 4 O −−− 15
5) 5 O −−− 6
6) 6 O −−− 1
Więc szansa na wypadnięcie przynajmniej dwóch orłów wynosi:
| 1+6+15+20+15 | | 57 | |
| = |
| = p |
| 1+6+15+20+15+6+1 | | 64 | |
Osobiście odpuściłbym sobie schemat Bernoulliego.
Robimy z przeciwnego:
P
A −−− prawdopodobieństwo że dwa orły wypadły w pierwszym rzucie tymi 6−cioma kośćmi
P
B −−− −−−− || −−−− że w drugim
P
C −−− −−−− || −−−− że w trzecim
P
D −−− −−−− || −−−− że w czwartym
P
E −−− −−−− || −−−− że w piątym
P(X) = 1 − (P(A) + P(B) + P(C) + P(D) + P(E)) = ....
16 cze 01:49
Agatkaa: No tak racja.. Głupi błąd

A co do zdarzenia przeciwnego to zgodzę się jak najbardziej
16 cze 01:54
wredulus_pospolitus:
Można też zrobić bez przeciwnego:
X −−− prawdopodobieństwo, ze rzucamy minimum 6 razy = prawdopodobieństwo 'porażki' w
pierwszych pięciu rzutach
| | 7 | |
P(X=0) = ( |
| )5 i koniec ... szybko, prosto i po problemie |
| | 64 | |
16 cze 02:02