matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
Karolina:
Oblicz wartość wyrażenia cosα−cosβ, jeśli sinα=1/3 sinβ
√
7
/5 i αiβ należa do 2 ćwiartki
21 lut 10:41
M:
27 kwi 15:48
Jolanta:
sin
2
α+cos
2
α=1 cos
2
α=1−(1/3)
2
cos
2
α=8/9
2
√
2
cosα=
3
sin
2
β+cos
β
=1
√
7
(
)
2
+cos
2
β=1
5
7
cos
2
β=1−
25
18
cosβ=
√
25
3
√
2
cosβ=
5
2
√
2
3
√
2
10
√
2
−9
√
2
√
2
cosα−cosβ=
−
=
=
3
5
15
15
28 kwi 00:44
Jolanta:
Tak by było w pierwszej ćwiartce W drugiej cosinus jest ujemny
8
cos
2
α=
9
2
√
2
cosα=−
3
18
cos
2
β=
25
3
√
2
cosβ=−
5
2
√
2
3
√
2
−10
√
2
+9
√
2
−
√
2
cosα−cosβ=−
+
=
=
3
5
15
15
28 kwi 10:16