Baza przestrzeni linowej
Zagubiony w całkach: 2.Znależć wymiary i bazy jądra i obrazu przekształcenia liniowego : L:R3→R2 określonego wzorem
L(x,y,z)=(x−3y+2z,−2x+6y−4z)
Ker L:{(x,y,z)∊R3:L(x,y,z)=(0,0)}={(x,y,z)∊R3:(x−3y+2z,−2x+6y−4z)=(0,0)}
={(x,y,z)∊R3: (x−3y+2z=0) i (−2x+6y−4z=0)}={(x,y,z)∊R3:(x=3y−2z) i (x=3y−2z)}=
I tu nie wiem co dalej. Na lekcji mielismy przejscie z R2 do R2
i tam bylo tez 2 razy ale x=2y i wynikiem bylo :
{ (x∊R: (x,2x)}
Ale jak na to patrze to nei widze za bardzo jakiegos sensownego powiazania z tym przyapadkiem.
Jak na moje oko gdybym mial strzelac na intuicje to w tym przypadku powinno byc dalej:
={(y,z)∊R2: (3y−2z,y,z)}={y(3,1,0)+z(−2,0,1):(x,y)∊R2}= lin{(3,1,0),(−2,0,1)}
Czyli baza Ker L to te 2 generatory czyli dim Ker L=2 ⇒ dim Iml=1
no chyba ze to jest dobrze i powinienm zaczac grac w totka
15 cze 21:02
jc: ok, tylko strasznie formalnie.
Baza obrazu: (1,−2).
15 cze 21:37
Zagubiony w całkach: No bazy nie liczylem bo jak wróże z fusow rozwiazanie to nie chce sie dalej flustrowac
a formalnosc bo takie mam notatki z ćwiczeń (przyklady a) robimy a reszte czyli
h), j) sami se róbcie bo nie mamy czasu a kończymy co 2 wykład 15 minut przed czasem.
15 cze 21:43
Zagubiony w całkach: Dzięki za odpowiedz
15 cze 21:43
jc: To przyzwyczajenie. Po prostu uczyłem się z podręczników, których autorzy
unikali takich formalizmów, chyba że taka notacja w czymś pomagała.
Zwykle mówimy, rozwiąż równanie f(x)=0, a nie znajdź zbiór {x∊R: f(x)=0}.
15 cze 21:57