Całka - zad geometyczne
Mateusz: Oblicz całkę ∫xy2 dx x2ydy jeżeli K jest krzywą zamkniętą skierowaną
dodatnio składającą się z półokręgu
x2+y2=y
x,y>0 oraz odcinka x=0, 0≤y≤1.
Rozmyślałem, po rysunku, że obliczyć to ze wzoru Greena,ale ponieważ na rysunku wyszło mi coś w
stylu
pół okręgu ograniczonego tym "y" to po przejściu na współrzędne walcowe podzielić wynik przez
dwa.
15 cze 20:46
jc:
Czy tam nie miało być sumy?
xy2 dx + x2y dy
d(xy2 dx + x2y dy)= 0, więc Green da od razu zero.
15 cze 21:06
Mateusz: Faktycznie, miała być różnica
15 cze 21:09
Mateusz: ∫xy2 dx − x2ydy
15 cze 21:10
jc: Z różnicą nie będzie zera tylko −4xy dx∧dy.
x
2+(y−1/2)
2=1/4, która część półokręgu?
| | 1 | | 1 | |
x= |
| cos t, y= |
| sin t, t∊[−π/2, π/2] |
| | 2 | | 2 | |
x=0, y=1−t, t∊[0,1]
Podstawiasz, liczysz i dodajesz.
15 cze 21:12
Mateusz: A t nie będzie w przedziale od od 0 do pi/2? (chodzi o prawą część okręgu)
15 cze 21:18
jc: Oj, zgubiłem 1/2.
reszta bez zmian.
15 cze 21:29