ciągi liczbowe
ania: Zbadac, czy ponizsze ciagi sa monotoniczne i ograniczone.
b) bn = (−1)(n+1)2n + 3n
c) cn = 5n−1n+2
15 cze 20:27
Bleee:
I problem polega na
15 cze 20:31
Bleee:
Wiesz jak się sprawdza monotonicznosc i jak ograniczonosc?
15 cze 20:32
ania: wychodzi mi inne rozwiązanie niż powinno
15 cze 20:32
ania: jak to sprowadzić do wspólnego mianownika?
15 cze 20:49
wredulus_pospolitus:
to POKAŻ swoje obliczenia
15 cze 21:07
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
i ułamki zapisuj przy pomocy U a nie u −> |
| a nie 1 32 |
| | 32 | |
15 cze 21:08
jc: Zapisz czytelniej pierwszy ciąg.
| | 5n−1 | | 11 | |
Drugi ciąg: cn= |
| =5 − |
| , ciąg rosnący. |
| | n+2 | | n+2 | |
15 cze 21:09
ania: Mógłbyś pokazać jak do tego doszedłeś? Mi wyszło 11/(n+3)(n+2)
15 cze 21:15
janek191:
| | 5 n −1 | | 5*(n +2) − 11 | | 11 | |
an = |
| = |
| = 5 − |
| |
| | n +2 | | n + 2 | | n+2 | |
15 cze 21:17
ania: | | 5(n+1)−1 | | 5n−1 | | 11 | |
an = |
| − |
| = |
| |
| | n+1+2 | | n+2 | | (n+3)(n+2) | |
Co robię nie tak?
15 cze 21:26
jc: an=cn+1−cn, nic dziwnego, że an≠cn.
15 cze 21:59