nierówność wymierna
paka: miałam nierówność i doszłam do takego:
(x
3+1) (x−1) (x+1)≤0
i nie wiem co dalej
15 cze 15:14
iteRacj@:
Musisz określić dziedzinę tej nierówności, tylko wtedy obie postaci będą równoważne.
Zastosuj wzór skróconego mnożenia dla x3+1=
15 cze 15:35
paka: D: R\ [−1;1]
(x+1)(x2−x+1)(x−1)(x+1)≤0
tak?
15 cze 15:48
PW: Najpierw skróć ułamek przez (x+1), będzie łatwiej.
15 cze 15:50
wredulus_pospolitus:
1) wzór skróconego mnożenia:
x
3 + 1 = (x+1)(x
2 − x + 1)
2) skracamy
| (x+1)(x2−x+1) | | x2−x+1 | |
| = |
| |
| (x−1)(x+1) | | x−1 | |
3) x
2−x+1 > 0 dla dowolnego 'x' (ponieważ Δ < 0 i a=1>0)
4) w takim razie ów nierówność kiedy będzie spełniona
15 cze 16:37
jadwigas: dlaczego taki znak w pkt 3?
15 cze 21:20
jadwigas: myślałam, że ma być taki sam znak jak w początkowej nierówności
15 cze 21:21
jadwigas: no rozumiem że delta jest mniejsza od zera, nie wiem kiedy ta nierówność będzie spełniona
15 cze 21:24
jadwigas: haloo?
15 cze 21:31
paka: tak, też nie wiem co jeżeli Δ < 0 i a=1>0
15 cze 21:32
paka: heelp
15 cze 21:36
iteRacj@:

→ brak miejsc zerowych
15 cze 21:38
paka: a, a wtedy jaka ma być odpowiedź?
15 cze 21:44
6latek: Jadwisiu w czym masz problem?
Mozesz zrobic tak jak w tamtej nierownosci ale po wymnozeniu dostaniesz nierownosc stopnia
trzeciego
Potem miejsca zerowe i fala
Mozesz tez podejsc do tego z innej strony tak jak proponuje wredulus
x
2−x+1 jest zawsze dodatnie (to co napisal )
| | x2−x+1 | |
Wiec nierownosc |
| ma byc mniejsza od zera |
| | x−1 | |
Licznik jest zawsze dodatni to jak to nierownosc bedzie gdy mianownik bedzie dodatni?
Licznik jest zawsze dodatni to jak ta nierownosc bedzie gdy mianownik bedzie ujemny ?
15 cze 21:48
iteRacj@:
dziedzinę trzeba zapisać tak D = R\ {−1;1}
| | x3+1 | | x2−x+1 | |
wyrażenie |
| można zapisać w postaci |
| |
| | (x−1)(x+1) | | x−1 | |
wtedy licznik przyjmuje wyłącznie wartości dodatnie,
| | x2−x+1 | |
więc → 1) widać że nierówność |
| ≤0 nie przyjmie wartości 0; |
| | x−1 | |
→ 2) trzeba sprawdzić, dla jakich argumentów przyjmie wartości ujemne
i tu widać, że znak wyrażenia będzie zależeć tylko od znaku mianownika.
15 cze 21:50
iteRacj@: *powinno być wyrażenie nie przyjmie wartości 0
15 cze 21:52
15 cze 21:53
paka: jak sprawdzić to dla jakich argumentów przyjmie wartości ujemne
15 cze 21:56
6latek: Dobry wieczor iteRacj@
Nie czytasz to co sie do Ciebie pisze tylko chcesz gotowe rozwiazanie
Musisz rozwiac nierownosc x−1<0 bo wtedy cala nierownosc bedzie <0
15 cze 22:00
iteRacj@:

w mianowniku jest wyrażenie x−1
musisz rozwiązać nierówność x−1<0
15 cze 22:01
iteRacj@:
Dobry wieczór
Staram się czytać, to co do mnie piszą : )))
Ale nie umiem wytłumaczyć, o co tu chodzi.
15 cze 22:05
6latek: Ale to nie byla uwaga do Ciebie
15 cze 22:06
iteRacj@: 
Ale zawsze chętnie przyjmuje gotowe rozwiązania.
15 cze 22:07
6latek: Oczywiscie ja rownież
15 cze 22:08
Mila:

D=R\{−1,1}
(x
3+1) (x−1) (x+1)≤0⇔
(x+1)*(x
2−x+1)*(x−1)*(x+1)≤0⇔
(x
2−x+1)*(x+1)
2*(x−1)≤0
f(x)=x
2−x+1 parabola skierowana do góry i Δ=1−4=−3<0⇔f(x) przyjmuje tylko wartości dodatnie,
nie wpływa na zmianę znaku wyrażenia: (x
2−x+1)*(x+1)
2*(x−1)
Zatem nierówność jest równoważna nierówności:
(*) (x+1)
2*(x−1)≤0
x∊(−
∞,−1)∪(−1,1)
15 cze 22:12
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Wlasnie u nas przestalo padac .
15 cze 22:16
Mila:
O, to zazdroszczę tego deszczu, my się topimy z upału
15 cze 23:15