Równanie różniczkowe 2 stopnia
Damian: Mam problem z pewnym równaniem różniczkowym drugiego stopnia:
y''=y'(y+2)
Zrobiłem to tak:
u(y)= y'
u'=u(y+2)
du/dy = u(y+2)
du/u=(y+2)*dy /∫
∫du/u = ∫(y+2)dy
ln |u| = 1/2y
2 +2y +C
u=e
(1/2(y)
2) * e
(2y) * e
C
Nie wiem czy to co zrobiłem jest dobrze. Podejrzewam, że nie

Proszę o pomoc
15 cze 11:32
Damian: u=e
1/2y2*e
2y*C Poprawiona ostatnia linijka
15 cze 11:37
jc: y'=y
2/2+2y + C i masz zwykłe równanie o zmiennych rozdzielonych.
| | −2 | |
np. dla C=2 otrzymujesz x= |
| , |
| | y+2 | |
Osobno można rozpatrzyć przypadek, kiedy y jest stałą,
no i zostają dwa przypadki: C > 2 i C<2.
Ale oczywiście, jeśli bardziej interesuje zależność y' od y, a niż y od x, to Twój sposób
będzie lepszy.
15 cze 16:08