Ciąg arytmetyczny, badanie monotoniczności
pheri: Zadanie: Zbadaj monotoniczność ciągu.
| | 1+3+5+...+(2n+1) | |
an= |
| , n∊N+ |
| | n2+4n+4) | |
1+3+5+...+(2n+1) − suma n+1 kolejnych początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o pierwszym
wyrazie a
1=1 i różnicy r=2
| | a1+an | | 1+2n+1 | |
1+3+5+...+(2n+1)= |
| *n= |
| *(n+1)=(n+1)2 |
| | 2 | | 2 | |
Zatem:
Badamy znak różnicy a
n+1−a
n :
| | (n+2)2 | | (n+1)2 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| | (n+3)2 | | (n+2)2 | |
| | (n+2)4−(n+1)2(n+3)2 | |
= |
| = |
| | (n+3)2(n+2)2 | |
⋀(a
n+1−a
n>0)
neN
+
⋀(a
n+1>a
n), a to oznacza, że ciąg (a
n) jest rosnący.
neN
+
Mam bardzo wielką prośbę aby ktoś sprawdził czy jest to wszystko dobrze rozwiązane, bo jak
patrzę na liczby to aż przeraża i wprowadza niepewność..
14 cze 22:50
jc: Wyrażenie w nawiasie jest dodatnie i rośnie wraz z n, po podniesieniu do kwadratu
również rośnie.
14 cze 23:10
kokos: Wniosek ten sam, zatem miejmy nadzieję, ze moje rozwiazanie jest poprawne

Dziękuję!
14 cze 23:24
PW: Jeżeli "boisz się" tak zwyczajnego rozumowania jak
jc (a zwyczajne znaczy najlepsze), to
trzeba było badać iloraz sąsiednich wyrazów:
| | an+1 | | (n+2)2 | | (n+2)2 | |
|
| = |
| • |
| = |
| | an | | (n+3)2 | | (n+1)2 | |
| | (n+2)2 | | n2+4n+4 | |
= ( |
| )2= ( |
| )2 > 1 |
| | (n+3)(n+1) | | n2+4n+3 | |
(ułamek ma dodatni licznik większy od dodatniego mianownika, po podniesieniu do kwadratu liczba
większa od 1).
Wszystkie wyrazy ciągu są dodatnie i dla każdej n∊N
+ jest
a więc ciąg jest rosnący.
Rachunki wydają się łatwiejsze niż przy badaniu różnicy.
15 cze 10:07