Całka oznaczona
Epsilon: Cześć! Do policzenia mam pole ograniczone dwiemia funkcjami:
y=4−x2
y=4−x
Na moje te funkcje są do siebie styczne...Co w takiej sytuacji mam policzyć?
pozdrawiam
14 cze 19:10
Jerzy:
Nie są.
14 cze 19:11
Jack:
14 cze 19:14
Epsilon: Wyszło 1/6, dziękuje bardzo!
14 cze 19:26
wredulus_pospolitus:
wystarczy rozwiązać takie równanie:
4−x = 4−x2
x2 − x = 0
x(x−1) = 0
jak widzisz −−− są dwa rozwiązania, więc funkcje y=4−x i y=4−x2 mają DWA punkty wspólne ...
więc y=4−x nie jest styczną do wykresu funkcji y=4−x2
14 cze 19:27