Calka podwojna
student: Obliczyć calke
∫∫A e−y2 gdzie A={(x,y)∊ 0 ≤ x ≤ y ≤ 5}
Zapisalem ze x ∊(0,5) a y∊(0,x), ale nie wiem jak liczyc dalej
14 cze 17:29
jc:
0 ≤ y ≤ 5
0 ≤ x ≤ y
| | 1 | | 1 | |
∫05 dy ∫0y e−y2 dx = ∫05 ye−y2 dy = − |
| [e−y2]05 = |
| (1−e−25) |
| | 2 | | 2 | |
14 cze 18:38
wredulus_pospolitus:
i właśnie dlatego nie możesz jej policzyć (pomijając to, ze y∊(x,5) a nie (0,x)

)
bo nie wiesz ile to będzie ∫
x5 e
−y2 dy
14 cze 18:39
wredulus_pospolitus:
no i jc pokazał Ci jak pięknie, przyjemnie i szybko obliczona by została ta całka gdybyś liczył
'odwrotnie' niż sobie na wstępie założyłeś.
14 cze 18:40
wredulus_pospolitus:
PS ... mam nadzieję, że to zadanie zapadnie Ci w pamięci i od teraz będziesz patrzył 'jak
łatwiej będzie całkować'
14 cze 18:41
Jerzy:
y ∊ [0,5] bo byłby problem.
14 cze 19:00