Rozwiąż równanie diofantyczne
maloSprytnyZbys: Proszę o pomoc w następujących zadaniach:
1. Wyznacz rozwiązania całkowite:
a. 2x − 1 = 3y
Wskazówka: rozważ równość mod 8
b. 7x + 4 = 3y
Wskazówka: rozważ równość mod 3
14 cze 14:56
wredulus_pospolitus:
korzystając ze wskazówki
zauważ, że jeżeli x≥3 to 2x (mod 8) = 0
więc (2x −1) (mod 8) = −1
natomiast jeżeli:
a) y = 2k to
32k (mod 8) = 9k (mod8) = 1
b) y = 2k+1 to
32k+1 (mod 8) = 3*9k (mod 8) = 3*1 = 3
czyli NA PEWNO x<3
no i mamy:
x=0
20 − 1 = 1 − 1 = 0 = 3y <−−− brak rozwiązań
x=1
21 − 1 = 2 − 1 = 1 = 30 <−−− czyli y = 0
x=2
22 − 1 = 4 − 1 = 3 = 31 <−−− czyli y = 1
koniec
drugie zadanie spróbuj samodzielnie
14 cze 16:52