Zbadaj zbieżność szergów
BN: Zbadaj zbieźność szeregów
∞
∑
n=1 (dla wszystkich przykładów)
a)porownawcze
n+1/2n
3+3
b)(Cauchy’ego)
(n/5n+2)
n
c)(d’Alemberta)
n
n/n!
13 cze 21:35
wredulus_pospolitus:
czekasz na gotowca?
wczoraj/w nocy wrzucałaś/−eś to samo
masz podane z jakich kryteriów skorzystać ... więc w czym problem?
13 cze 21:37
Adamm:
nie mówiąc już o tym że nie używa poprawnie nawiasów
13 cze 21:39
BN: Wszystko jest napisane tak jak dostałem od nauczyciela więc nie rozumiem pretensji odnośnie
nawiasów, wiem że wieczorem wrzucałeś rozwiązanie, ale napisałeś tylko który jest jaki a nie
dokładne
rozwiązanie. Nie czekam na gotowca tylko chce dokładnie zrozumieć do czego mam porównywać
te szeregi w kryterium porównawczym. Po to pisze na forum żeby dokładnie zrozumieć zadanie.
13 cze 21:45
PW: Obok okienka edycyjnego jest napis "Kliknij po wiecej przykładów".
Naucz się pisać ułamki, a nie opowiadaj, że tak dostałeś od nauczyciela.
13 cze 21:49
wredulus_pospolitus:
nie ... nie jest
| | 1 | |
n+1/2n3 + 3 jest równoznaczny z zapisem: n + |
| n3 + 3 |
| | 2 | |
| | n | |
tak samo (n/5n+2)n jest równoznaczny z zapisem ( |
| n + 2)n |
| | 5 | |
13 cze 21:49
wredulus_pospolitus:
BN −−− ja nie wrzucałem 'rozwiązań' bo nawet by mi się nie chciało podawać które kryteria do
którego szeregu użyć
Skoro masz problem TYLKO kryterium porównawczym to po co wrzucasz pozostałe dwa przykłady?
Dodatkowo − jeżeli masz problem z kryterium porównawczym bo NIE WIESZ Z CZYM PORÓWNAĆ to po
prostu zadaj takie pytanie: "mając taki szereg i polecenie aby zbadać zbieżność szeregu z
kryterium porównawczego, z jakimi szeregiem najlepiej byłoby go porównać'
13 cze 21:52
BN: ∞
∑
n=1 (dla wszystkich przykładów)
a)porównawcze
b)(Cauchy’ego)
c)(d’Alemberta)
Czy teraz jest bardziej sprecyzowane ?
13 cze 21:59
BN: Zbadaj zbieżność szeregu
∞
∑
n=1
a)porównawcze
To mając taki szereg, badając go z kryterium porównawczego, z jakim szeregiem najlepiej byłoby
go
porównać ?
13 cze 22:06
wredulus_pospolitus:
no i widzisz ... od razu lepiej to wygląda
no ale nadal −−− skoro masz problem TYLKO z pierwszym przykładem (a konkretniej nie wiesz jaki
szereg wybrać do porównania) to po co podajesz pozostałe dwa gdzie masz podane konkretnie z
jakich kryteriów skorzystać
13 cze 22:07
Adamm:
licznik ≤ 2n
mianownik ≥ 2n3
13 cze 22:08
wredulus_pospolitus:
można np. w taki sposób:
| n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+n | | 2n | | 1 | |
| ≤ |
| = |
| ≤ |
| = |
| = |
| |
| 2n3 + 3 | | 2n3 + 0 | | 2n3 | | 2n3 | | 2n3 | | n2 | |
| | 1 | |
a ∑ |
| jest  |
| | n2 | |
więc z kryterium porównawczego wynika że nasz szereg jest
13 cze 22:09
BN: Chciałem porównać ze swoimi wynikami czy są prawidłowe i czy dobrze rozumiem te kryteria
13 cze 22:09
BN: Szereg jest zbieżny, a mógłbyś mi powiedzieć od czego zalezy to do czego porównać ?
13 cze 22:12
wredulus_pospolitus:
to podaj swoje wyniki ... sprawdzimy czy masz dobrze
13 cze 22:12
Adamm:
To bardzo proste.
Patrzysz się jak się ciąg zachowuje, w sensie asymptotycznym.
Np.
| n+1 | | 1 | |
| dąży do zera w podobny sposób co |
| , |
| 2n3+3 | | 2n2 | |
bo ich iloraz dąży do jedynki
13 cze 22:14
wredulus_pospolitus:
Zależy od tego czy 'intuicyjnie' sądzimy że dany szereg będzie zbieżny czy też nie
| | 2n3 + 4n2 + 6n − 7 | |
jak szybko to ocenić  Jeżeli masz np. szereg ∑ |
| to patrzysz |
| | 5n5 + 6 | |
TYLKO na elementy w liczniku i w mianowniku z najwyższymi potęgami i zauważasz że masz tam
| | n3 | | 1 | |
|
| = |
| ... czyli ... na 99.9% będzie to szereg zbieżny (to NIE JEST jeszcze |
| | n5 | | n2 | |
wykazane − to jest tylko szybka ocena sytuacji)
| | ank + b | |
jeżeli masz szereg ∑ |
| to jeżeli i ≥2 to ten szereg zbieżny |
| | cnk+i + d | |
13 cze 22:16
wredulus_pospolitus:
a jeżeli byś jednak ograniczał 'nie w tą stronę' to byś miał (w tym przypadku):
| n + 1 | | n + 1 | | n+1 | | n + 0 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| ≥ |
| = |
| |
| 2n3 + 3 | | 2n3 + 3n3 | | 5n3 | | 5n3 | | 5n2 | |
| | 1 | |
no ale przecież ∑ |
| NIE JEST ROZBIEŻNY ... więc nie wiemy czy 'większy szereg' (pojęcie |
| | 5n2 | |
bardzo 'niematematyczne') może nie być rozbieżny a może być rozbieżny ... tego nie wiemy.
13 cze 22:19
BN: | | 1 | |
Z kryterium Cauchy'ego w podpunkcie b wyszla mi |
| |
| | 5 | |
13 cze 22:20
wredulus_pospolitus:
i dobrze ... i jaki z tego wniosek wyciągasz
13 cze 22:21
BN: | | 1 | |
Że |
| < 1 więc jest zbieżny |
| | 5 | |
13 cze 22:24
wredulus_pospolitus:
no i super
13 cze 22:26
BN: Dobra to dzięki chłopaki za pomoc
13 cze 22:33