Wyznacz paramter a
Nati: Wyznacz parametr a, dla którego funkcja f(x) jest ciągła w punkcie x0 = −2
f(x)= { ax2+5 dla x ≥ −2,
{x2 − 4/x+2 dla x <−2
13 cze 19:51
wredulus_pospolitus:
liczysz granice lewostronną
obliczasz f(−2)
i sprawdzasz dla jakiej wartości parametru 'a' obie wartości będą sobie równe
13 cze 20:03
BN: A mógłbyś pokazać jak to zrobić ?
13 cze 21:40
wredulus_pospolitus:
A co dokładnie

Jak obliczyć granicę lewostronną

Jak wyznaczyć f(−2)

Czy jak porównać te dwie wartości
13 cze 21:42
BN: Jak obliczyć granice lewostronną i dlaczego akurat lewostronną ?
13 cze 22:08
Adamm:
bo lewica jest nieprzewidywalna
13 cze 22:09
wredulus_pospolitus:
bo masz x
<−2 <−−− czyli 'z lewej strony' 'nie docieramy do punktu x=−2' w postaci
mamy natomiast x
≥ −2 więc wiemy jaka jest podstać funkcji f(x) w punkcie x
0 = −2
i dlatego też nie musimy liczyć granicy prawostronnej (bo f(x) = ax
2 + 5 dla x≥−2 jest funkcją
ciągłą dla dowolnego a)
13 cze 22:11
wredulus_pospolitus:
| | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
limx−> −2− f(x) = limx−> −2− |
| = limx−> −2− |
| = ...  |
| | x+2 | | x+2 | |
13 cze 22:12
BN: Okej dzięki wielkie
13 cze 22:13
BN: A mógłby mi ktoś powiedzieć jak porównać te dwie wartości ?
13 cze 22:45
wredulus_pospolitus:
a jakie wartości Ci wyszły

wtedy robisz
"wartość nr 1"
= "wartość nr.2"
i otrzymujesz równanie z jedną niewiadomą (parametrem 'a') ... rozwiązujesz to równanie
13 cze 22:48
BN: Granica lewostronna wyszła −4, a f(−2) 4a + 5
13 cze 22:54
wredulus_pospolitus:
więc piszesz:
−4 = 4a+5 (bo tylko wtedy granica lewostronna jest równa f(−2) i możliwa jest ciągłość w
punkcie x0 = −2)
rozwiązujesz to równanie
13 cze 23:02
BN: Okej tylko nie jestem pewien czy dobrze wyznaczyłem f(−2)
13 cze 23:08
wredulus_pospolitus:
dobrze
f(−2) = a*(−2)2 + 5 = 4a + 5
13 cze 23:09
BN: Okej dzięki
13 cze 23:19