matematykaszkolna.pl
kombinatoryka ustawianie osób w kolejce SklepMiesny: Na ile sposobów można ustawić 4 dziewczyny i 5 chłopców w kolejce, jeśli dziewczyna nie może stać obok dziewczyny ?
13 cze 19:03
wredulus_pospolitus: rozpatrujemy taką sytuację: 1) najpierw ustawiamy w kolejce 4 dziewczyny (jedna za drugą) na 4! sposobów 2) następnie ustawiamy 3 chłopaków (z pośród 5) pomiędzy nimi ma 5*4*3 sposobów 3a) następnie pozostali dwaj chłopacy wybierają sobie (ale nie mogą obaj wybrać tego samego miejsca) miejsce gdzie chcą stać z pośród następujących możliwości: bezpośrednio przed pierwszą dziewczyną, bezpośrednio przed drugą dziewczyną, bezpośrednio przed trzecią dziewczyną lub bezpośrednio przed czwartą dziewczyną, na 5*4 sposobów 3b) i rozpatrujemy sytuację gdy obaj z tych pozostałych chłopaków wybrali to samo miejsce, na 2*5 sposobów i otrzymujemy: 4!*5*4*3*5*4 + 4!*5*4*3*2*5 = 4!*5*4*3*5*6 sposobów UWAGA Owa 2 jest dlatego że inną sytuacją będzie gdy Arek będzie stał przed Bartkiem a inną będzie gdy Bartek będzie stał przed Arkiem
13 cze 19:43
Jerzy: Jeśli pierwszy jest chłopak,to masz tylko jeden ukłd: CDCDCDCD (5!*4!) Teraz analizuj , pierwsza dziewczyna DC.......
13 cze 20:00
wredulus_pospolitus: Jerzy CDCDCDCD to brakuje Ci jeszcze jednego chłopa emotka
13 cze 20:01
Jerzy: Poszedł się odlać i zaraz wróci emotka
13 cze 20:14
Mila: ⋁C1⋁C2⋁C3⋁C4⋁C5
nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

*4!*5!

13 cze 20:14
Jerzy: @wredulus .... ustawiamy 4 dziewczyny na 4! sposobów ? ( skoro nie mogą stać koło siebie )
13 cze 20:17
wredulus_pospolitus: Mila −−− ale może być też taka sytuacja: C1 C2 D1 C3 D2 C4 D3 C5 D4 której nie bierzesz pod uwagę
13 cze 20:25
wredulus_pospolitus: Jerzy krok 1: ustawiamy dziewoje (umieszczamy je w kolejności od lewej do prawej: D1 D2 D3 D4 na 4! sposobów
 5! 
krok 2: POMIĘDZY je ustawiamy wybranych 3 chłopaków na

= 5*4*3 sposoby (pierwszy
 2! 
wybrany pomiędzy pierwszą i drugą, drugi pomiędzy drugą i trzecią, trzeci pomiędzy trzecią i czwartą) D1 C1 D2 C2 D3 C3 D4 w tym momencie mamy spełnione warunki zadania i pozostaje jeszcze dwóch chłopów, którzy 'gdzieś' muszą w tej kolejce być umieszczeni
13 cze 20:27
wredulus_pospolitus: tfu ... wybacz Mila −−− głupotę napisałem ... oczywiście że masz dobrze ... nie zauważyłem dwumianu
13 cze 20:29
Mila: emotka Pozdrawiamemotka
13 cze 20:55
Jerzy: Jestem pod wrażeniem,naprawdę Mila pomogłaś autorowi postu.
13 cze 21:15
Mila: Autor o nic nie pyta, to nie narzucam się z wyjaśnianiem. emotka
13 cze 21:25
PW: To chyba nie ten sam Jerzy co Jerzy, jakiś złośliwy się zrobił.
13 cze 21:27
SklepMiesny: @Mila mogłabyś wytłumaczyć to co napisałaś bo niestety nie rozumiem emotka ?
13 cze 21:29
Mila: Ostatnio spotykam się z hejtem, komuś przeszkadzam, ale przecież nie musi czytać moich wpisów. emotka
13 cze 21:30
SklepMiesny: Rozumiem . Ale chodziło mi o rozpisanie Twojego rozwiązania do zadania emotka
13 cze 21:32
PW: Tak, jest taki osobnik zmieniajacy nicki (albo kilku), którzy kreują się na "obrońców uciśnionych" − ich działalność sprowadza się do krytykowania pomagających. Pewnie sami nic nie umieją.
13 cze 21:34
wredulus_pospolitus: Mila podeszła do tematu 'odwrotnie' niż ja krok 1: ustawiamy chlopaków na 5! sposobów Krok 2: mamy w sumie 6 miejsc (przed pierwszy, pomiędzy chłopakami i za ostatnim) na których mogą być dziewczyny. Każda z dziewczyn musi być na innym miejscu

nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

dlatego wybieramy z pośród tych 6 miejsc te 4 które one zajmą −−− na
sposobów

Krok 3: umieszczamy dziewczyny na tych miejsca na 4! sposobów Czy to wystarczy za wyjasnienie
13 cze 21:35
Mila: Już wyjaśniam . Pięciu chłopców ustawiamy w szereg. Znakiem "⋁" zaznaczyłam miejsca na których mogą stać

nawias
6
nawias
nawias
4
nawias
 1 
dziewczęta. −
=

*6*5=15− wybór 4 miejsc dla dziewcząt.
  2 
Z 6 miejsc wybieram 4 miejsca, a następnie wszystkie przestawienia między sobą dziewcząt −4! i chłopców −5! to daje : 15*4!*5! możliwości.
13 cze 21:36
SklepMiesny: Dziękuję bardzo za wyjaśnienie emotka
13 cze 21:49
Mila: emotka
13 cze 21:55