kombinatoryka ustawianie osób w kolejce
SklepMiesny: Na ile sposobów można ustawić 4 dziewczyny i 5 chłopców w kolejce, jeśli dziewczyna nie może
stać obok dziewczyny ?
13 cze 19:03
wredulus_pospolitus:
rozpatrujemy taką sytuację:
1) najpierw ustawiamy w kolejce 4 dziewczyny (jedna za drugą) na 4! sposobów
2) następnie ustawiamy 3 chłopaków (z pośród 5) pomiędzy nimi ma 5*4*3 sposobów
3a) następnie pozostali dwaj chłopacy wybierają sobie (ale nie mogą obaj wybrać tego samego
miejsca) miejsce gdzie chcą stać z pośród następujących możliwości:
bezpośrednio przed pierwszą dziewczyną, bezpośrednio przed drugą dziewczyną, bezpośrednio przed
trzecią dziewczyną lub bezpośrednio przed czwartą dziewczyną,
na 5*4 sposobów
3b) i rozpatrujemy sytuację gdy obaj z tych pozostałych chłopaków wybrali to samo miejsce, na
2*5 sposobów
i otrzymujemy:
4!*5*4*3*5*4 + 4!*5*4*3*2*5 = 4!*5*4*3*5*6 sposobów
UWAGA
Owa 2 jest dlatego że inną sytuacją będzie gdy Arek będzie stał przed Bartkiem a inną
będzie gdy Bartek będzie stał przed Arkiem
13 cze 19:43
Jerzy:
Jeśli pierwszy jest chłopak,to masz tylko jeden ukłd: CDCDCDCD (5!*4!)
Teraz analizuj , pierwsza dziewczyna DC.......
13 cze 20:00
wredulus_pospolitus:
Jerzy
CDCDCDCD to brakuje Ci jeszcze jednego chłopa
13 cze 20:01
Jerzy:
Poszedł się odlać i zaraz wróci
13 cze 20:14
13 cze 20:14
Jerzy:
@wredulus .... ustawiamy 4 dziewczyny na 4! sposobów ? ( skoro nie mogą stać koło siebie )
13 cze 20:17
wredulus_pospolitus:
Mila −−− ale może być też taka sytuacja:
C1 C2 D1 C3 D2 C4 D3 C5 D4
której nie bierzesz pod uwagę
13 cze 20:25
wredulus_pospolitus:
Jerzy
krok 1: ustawiamy dziewoje (umieszczamy je w kolejności od lewej do prawej:
D
1 D
2 D
3 D
4 na 4! sposobów
| | 5! | |
krok 2: POMIĘDZY je ustawiamy wybranych 3 chłopaków na |
| = 5*4*3 sposoby (pierwszy |
| | 2! | |
wybrany pomiędzy pierwszą i drugą, drugi pomiędzy drugą i trzecią, trzeci pomiędzy trzecią i
czwartą)
D
1 C
1 D
2 C
2 D
3 C
3 D
4
w tym momencie mamy spełnione warunki zadania i pozostaje jeszcze dwóch chłopów, którzy
'gdzieś' muszą w tej kolejce być umieszczeni
13 cze 20:27
wredulus_pospolitus:
tfu ... wybacz Mila −−− głupotę napisałem ... oczywiście że masz dobrze ... nie zauważyłem
dwumianu
13 cze 20:29
Mila:

Pozdrawiam
13 cze 20:55
Jerzy: Jestem pod wrażeniem,naprawdę Mila pomogłaś autorowi postu.
13 cze 21:15
Mila:
Autor o nic nie pyta, to nie narzucam się z wyjaśnianiem.
13 cze 21:25
PW: To chyba nie ten sam Jerzy co Jerzy, jakiś złośliwy się zrobił.
13 cze 21:27
SklepMiesny: @Mila mogłabyś wytłumaczyć to co napisałaś bo niestety nie rozumiem

?
13 cze 21:29
Mila:
Ostatnio spotykam się z hejtem, komuś przeszkadzam,
ale przecież nie musi czytać moich wpisów.
13 cze 21:30
SklepMiesny: Rozumiem . Ale chodziło mi o rozpisanie Twojego rozwiązania do zadania
13 cze 21:32
PW: Tak, jest taki osobnik zmieniajacy nicki (albo kilku), którzy kreują się na "obrońców
uciśnionych" − ich działalność sprowadza się do krytykowania pomagających. Pewnie sami nic nie
umieją.
13 cze 21:34
wredulus_pospolitus:
Mila podeszła do tematu 'odwrotnie' niż ja
krok 1: ustawiamy chlopaków na 5! sposobów
Krok 2: mamy w sumie 6 miejsc (przed pierwszy, pomiędzy chłopakami i za ostatnim) na których
mogą być dziewczyny. Każda z dziewczyn musi być na innym miejscu
| | | |
dlatego wybieramy z pośród tych 6 miejsc te 4 które one zajmą −−− na | sposobów |
| | |
Krok 3: umieszczamy dziewczyny na tych miejsca na 4! sposobów
Czy to wystarczy za wyjasnienie
13 cze 21:35
Mila:
Już wyjaśniam .
Pięciu chłopców ustawiamy w szereg. Znakiem "⋁" zaznaczyłam miejsca na których mogą stać
| | | | 1 | |
dziewczęta. − | = |
| *6*5=15− wybór 4 miejsc dla dziewcząt. |
| | | 2 | |
Z 6 miejsc wybieram 4 miejsca, a następnie wszystkie przestawienia między sobą dziewcząt −4!
i chłopców −5!
to daje :
15*4!*5! możliwości.
13 cze 21:36
SklepMiesny: Dziękuję bardzo za wyjaśnienie
13 cze 21:49
Mila:
13 cze 21:55