Prawdopodobieństwo
Kenau: Witam proszę o pomoc z zadaniem bo już nie mam pomysłu
Pacjent odwiedzający lekarza skarży się na objawy które w 1 na 100 przypadku towarzyszą
chorobie
nowotworowej . lekarz wykonuje test krwi który potwierdza chorobę z prawdopodobieństwem 0,98,
jeśli
pacjent jest naprawdę chory. Test może także błędnie z prawdopodobieństwem 0,2 wskazać obecność
nowotworu
u osoby zdrowej.
Jeżeli test wypadnie pozytywnie jakie jest prawdopodobieństwo że badana osoba ma nowotwór
13 cze 17:52
Adamm:
P(choroba) = 1/100
P(test stwierdza chorobę | pacjent jest chory) = 98/100
P(test stwierdza chorobę | pacjent jest zdrowy) = 2/100
Masz obliczyć P(pacjent jest chory | test stwierdza chorobę)
13 cze 18:05
Kenau: Czyli stosunek zdarzeń sprzyjających (1/100 * 98/100) do wszystkich możliwych zdarzeń?
13 cze 18:09
truck: zastosuj tw. bayesa
13 cze 18:19
Kenau: Podpowie ktoś bo juz nie mam pomysłów
14 cze 15:24
ite:

| 0,01*0,98 | |
| |
| 0,01*0,98+0,98*0,2 | |
14 cze 15:45
Kenau: Wielkie dzięki wynik zgadza się z odpowiedzią wyżej
koledzy źle przeczytali treśc zamiast 0,2 pisali 0,02 i stąd miałem błąd w wyniku
14 cze 15:52