Wariacje a kombinację
ołjea: Dlaczego kombinację czyli nieuporządkowany sposób wyboru k−elementów z n−elementowego zbioru są
zbiorem, a wariacje (czyli uporządkowane) są już ciągiem?
13 cze 16:49
Jerzy:
W kombinacjach kolejność elementów jest bez znaczenia.
(1,2) (2,1) to ta sama kombinacja,ale cwa różne ciągi (wariacje)
13 cze 16:56
jc: Skąd bierzecie takie archaiczne określenia, jak wariacje i kombinacje?
Nieuporządkowany sposób wyboru? jak poznać, czy sposób jest uporządkowany, czy nie?
13 cze 16:58
Jerzy:
A tak jakoś mi się ubzdurało, a tak poważnie , to może ja o tym nie wiem,
że te określenia zostały usunięte z pojęć matematycznych.
13 cze 17:10
ołjea: Jak dla mnie bardziej {1,2} i {2,1} to ten sam zbiór a (1,2) i (2,1) to dwie inne uporządkowane
pary, czyli jakby nie było też zbiór
13 cze 17:10
Jerzy:
W wielu zadaniach z prawdopodobieństwa kolejność losowania jest istotna,
a w innych nie. W tym pierwszym przypadku wyniki (1,2) i (2,1) to dwa różne wyniki.
13 cze 17:13
ołjea: Ok to rozumiem dlaczego w przypadku wariacji należy używać symbolu (a,b) jako pary
uporządkowanej, ale to także jest zbiór?
Spotkałem się z odpowiedzią że to jest ciąg a nie zbiór
13 cze 17:25
Jerzy:
Jeszcze raz .... (1,2,3) (1,3,2) (2,1,3) (2,3,1) (3,1,2) (3,2,1) to ten sam wynik jeśli
kolejność losowania jest bez znaczenia, ale 6 różnych wyników, jeśli jest.
13 cze 17:38
PW: Oczywiście że wariacje to są ciągi. Zapis (a, b) to nie to samo co (b, a) − to są dwa różne
ciągi (chyba że a=b, co przy wariacjach z powtórzeniami jest możliwe).
Oczywiście kombinacje to są podzbiory. Należy używać zapisu {a, b} − to jest dwuelementowy
podzbiór (jakiegoś zbioru zawierającego a i b, a≠b). W tym wypadlu zapisy {a, b} i {b, a}
oznaczają to samo.
13 cze 21:25
ołjea: Ja zapis (a,b) traktuję jako parę uporządkowaną, którą można zapisać również tak
(a,b)={a,{a,b}} i wtedy również (a,b)≠(b,a), a można powiedzieć że jest to zbiór i nie
wprowadzać pojęcia ciągu tutaj.
16 cze 18:19
Pytający:
Sęk w tym, że zapis (a, b) oznacza i parę uporządkowaną, i dwuelementowy ciąg (tak się
przyjęło/ustaliło i cóż zrobisz).
Jeśli ktoś w definicji wariacji używa pojęcia ciągu, to pewnie było ono wcześniej wprowadzone.
Nie rozumiem, z czym masz problem.
16 cze 20:56
PW: Z nadmierną formalizacją. Rzeczywiście parę uporządkowaną niektórzy definiują jak ołjea
wyżej o 18:19, ale kto używa tego w praktyce?
17 cze 09:48