proszę o rozwiązanie
anna: dany jest trójkąt ABC Punkt S jest środkiem boku AB tego trójkąta
Wykaż że odległości punktów A i B od prostej CS są równe
13 cze 06:38
janek191:

Wskazówka : pokaż,że Δ AKS i Δ BLS są przystające.
13 cze 07:11
anna: czy wystarczy napisać
△ AKS ≡ △ BLS ( kkk) bo ¬KSA = ¬BSL kąty wierzchołkowe
¬AKS = ¬BSL = 900
czyli AS = BS
cnd
13 cze 08:02
Saizou :
anna napisałaś cechę podobieństwa a nie przystawania.
Figury podobne mają własność kkk, ale nie muszę być tych "samych rozmiarów" (zobacz rysunek
trójkątów równobocznych).
Z tego nie wynika, że odcinki niebieski i czerwony mają równe długości
13 cze 08:17
Mariusz:
Skoro S jest środkiem boku AB to
AS=SB
13 cze 08:59
Mariusz:
(AS)
2=
| | xA+xB | | yA+yB | |
(xA− |
| )2+(yA− |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
| | (xA+xB)2 | |
x2A−xA(xA+xB)+ |
| + |
| | 4 | |
| | (yA+yB)2 | |
y2A−yA(yA+yB)+ |
| |
| | 4 | |
| | x2A | | xB | |
x2A−xA(xA+xB)+ |
| + |
| (2xA+xB) |
| | 4 | | 4 | |
| | y2A | | yB | |
+y2A−yA(yA+yB)+ |
| + |
| (2yA+yB) |
| | 4 | | 4 | |
| 5 | | xB | |
| x2A−xA(xA+xB)+ |
| (2xA+xB) |
| 4 | | 4 | |
| | 5 | | yB | |
+ |
| y2A−yA(yA+yB)+ |
| (2yA+yB) |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | xB | |
(SA)2= |
| x2A−xA(xA+xB)+ |
| (2xA+xB) |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | yB | |
+ |
| y2A−yA(yA+yB)+ |
| (2yA+yB) |
| | 4 | | 4 | |
| | xA+xB | | yA+yB | |
(SB)2=(xB− |
| )2+(yB− |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
| | x2B+(2xB+xA)xA | |
=x2B−xB(xA+xB)+ |
| + |
| | 4 | |
| | y2B+(2yB+yA)yA | |
y2B−yB(yA+yB)+ |
| + |
| | 4 | |
| 5 | | xA | |
| x2B−xB(xA+xB)+ |
| (2xB+xA)+ |
| 4 | | 4 | |
| 5 | | yA | |
| y2B−yB(yA+yB)+ |
| (2yB+yA) |
| 4 | | 4 | |
13 cze 09:20
janek191:
Na podstawie cechy kkk trójkąty są podobne.
AS = SB więc skala podobieństwa k = 1, zatem również KS = LS
oraz
AK = BL
=========
13 cze 10:23
Mariusz:
Trójkąty podobne , długości odpowiednich boków są proporcjonalne
Trójkąty przystające , długości odpowiednich boków są równe
Wpis z 13 cze 2019 09:20
może być uzasadnieniem dlaczego AS=SB gdy S jest środkiem boku AB
janek191
Czy punkty K oraz L tak dobrałeś aby
KS = SL
Jeśli tak to mielibyśmy oprócz równości kątów równość dwóch boków
a jeśli nie to oprócz równości kątów mamy równość jednego boku
13 cze 10:24
anna: dziękuję wszystkim za cenne wskazówki
13 cze 12:04