Podaj miarę kąta α, wiedząc, że:
Enigma:
b)log3ctgα=12 i α∊(180stopni,270stopni) log3[<−podstawa logarytmu]
c)log16sinα=−14 i α∊(90stopni,180stopni) log16[<−podstawa logarytmu]
d)log3√28cosα=13 i α∊(270stopni,360stopni) log3√28[<−podstawa logarytmu]
13 cze 00:08
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
log3 ctga = |
| ⇔ 3 1/2 = ctga ⇔ √3 = ctga ⇒ a =  |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log16sina = − |
| ⇔ − |
| log2sinα = |
| ⇔ log2sinα = −1 ⇔ sinα = 2−1 ⇔ .... |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3√2 | |
d) na pewno masz tam |
| |
| | 8 | |
13 cze 01:05
Enigma: W podpunkcie d) podstawa wynosi 3√38
13 cze 06:23