row. różniczkowe
lucas: rozwiąż równanie
(3x2 *y2 + lnx +2)dx + 2x3 *y*dy=0
jak do tej pory zrobiłem już trochę tych równań ale na te nie mam pomysłu, jak to zrobić?
13 cze 00:00
jc: d(x3+y2 + x + x ln x) = 0
13 cze 00:13
jc: Mała usterka (jakiś + mi się napisał).
d(x3y2 + x + x ln x) = 0
x3y2 + x + x ln x = C
13 cze 00:14
lucas: ale jak to się stało?
13 cze 00:19
jc: A nie jest tak? Zwykłe różniczkowanie.
13 cze 00:25
lucas: no najpierw trzeba rozdzielić zmienne, nie można tak sobie po prostu zróżniczkować
13 cze 00:31
jc: Znasz przecież wzór Leibniza?
d(fg)=f dg + g df
Poza tym nie możesz nie znać wzoru (xn)' = ...
13 cze 00:53
Mariusz:
(3x
2 *y
2 + lnx +2)dx + 2x
3 *y*dy=0
| | dy | |
3x2 *y2 + lnx +2+2x3 *y |
| =0 |
| | dx | |
Jest to równanie Bernoulliego
u=y
2
Po podstawieniu otrzymujemy równanie liniowe pierwszego rzędu
Rozwiązujemy najpierw równanie jednorodne
ln|u|=−3ln|x|+ln|C|
a następnie uzmienniamy stałą
| | 1 | dC | | 1 | | 1 | |
x3( |
|
| −3 |
| C(x))+3C(x) |
| =−lnx−2 |
| | x3 | dx | | x4 | | x | |
| dC | | C(x) | | 1 | |
| −3 |
| +3C(x) |
| =−lnx−2 |
| dx | | x | | x | |
| | 1 | |
C(x)=−xlnx−∫(−x |
| dx)−2x+C1 |
| | x | |
C(x)=−xlnx−x+C
1
13 cze 07:17
Mariusz:
lucas
Jeśli chodzi o rozwiązanie jc
Pamiętasz jak jest definiowana różniczka zupełna
Pamiętasz także twierdzenie Schwarza o pochodnych mieszanych
przy założeniu że pochodne mieszane istnieją i są ciągłe
Twoje równanie jest postaci
M(x,y)dx+N(x,y)dy=0
Niech
oraz
Z twierdzenia Schwarza dostajesz warunek na to aby równanie było zupełne
Jeżeli ten warunek jest spełniony to rozwiązujesz następujący układ równań
Rozwiązaniem ogólnym równania w postaci uwikłanej będzie wtedy
F(x,y)=C
Miałeś coś takiego na zajęciach ?
13 cze 13:08
lucas: niestety nie miałem takiego czegoś na zajęciach ale na wykładzie było równanie Bernoulliego i
tak to też zrobiłem. Na ćwikach nie mieliśmy takiego przykładu. Dzięki
W takim razie nauczę się też tej drugiej metody, wiedzy nigdy nie za dużo, szczególnie z matmy
14 cze 09:34
Mariusz:
lucas:
| | δM | | δN | |
Co robić gdy |
| ≠ |
| ? |
| | δy | | δx | |
Można pomnożyć równanie przez taki czynnik aby powyższa równość była spełniona
Załóżmy że czynnik całkujący jest funkcją złożoną μ=μ(ω(x,y))
| δμ | | δM | | δμ | | δN | |
| M+μ |
| = |
| N+μ |
| |
| δy | | δy | | δx | | δx | |
| δμ | | δμ | | δN | | δM | |
| M− |
| N=μ |
| −μ |
| |
| δy | | δx | | δx | | δy | |
| δμ | | δμ | | δN | | δM | |
| M− |
| N=μ( |
| − |
| ) |
| δy | | δx | | δx | | δy | |
| δμ | δω | | δμ | δω | | δN | | δM | |
|
| M− |
|
| N=μ( |
| − |
| ) |
| δω | δy | | δω | δx | | δx | | δy | |
| δμ | | δω | | δω | | δN | | δM | |
| ( |
| M− |
| N)=μ( |
| − |
| ) |
| δω | | δy | | δx | | δx | | δy | |
musi być funkcją zależną od ω(x,y)
Niech
Mamy wtedy
Wkrótce powinieneś mieć to na zajęciach
14 cze 10:06
lucas: no pewnie będzie to w kolejnym semestrze więc nie tak prędko ale nic nie szkodzi już teraz się
tego nauczyć
14 cze 16:48
Jerzy:
@lucas... wygoogluj „ rownanie różniczkowe zupełne” i znajdziesz bardzo prostą metodę jego
rozwiązywania.
14 cze 17:04
Mariusz:
We wpisie z 13 cze 2019 13:08
ma równanie różniczkowe zupełne
We wpisie z 14 cze 2019 10:06
ma czynnik całkujący
14 cze 21:08