matematykaszkolna.pl
Diagramy Skoczek: rysunekMilu Jutro zaczne od zadania 11 i 12 a dzisiaj chcialbym zrobic a) z zadania 19 Zbiory A B C sa takie ze A∩B≠∅ A∩C≠∅ B∩C≠∅ Sprawdz na oddzielnych rysunkach czy dla tych zbiorow prawdziwe sa rownosci A U(B∩C)= (A U) ∩(AUC)
12 cze 23:16
Skoczek: czyli najpierw rysuje jeden rysunek gdzie zaznaczam czessc wspolna B i C Potem sume zbioru A i czesci wspolnej B i C Potem rysuje drugi rysunek gdzie rysuje rownosc z prawej strony czyli sume A uB sume AUC i z tego czesc wspolna
12 cze 23:27
wredulus_pospolitus: rysunek masz sprawdzić czy prawdą jest że: A u (B n C) = (A u B) n (A u C) tak To od razu powiem, że jest to prawda bo jest to jedno z praw De Morga: http://matematykadlastudenta.pl/strona/759.html Pierwszy rysunek masz zrobiony. Musisz jeszcze jeden zrobić w którym AnBnC = ∅ czyli przykładowo taki
13 cze 00:51
6latek: Milu prosze abys zrobila mi ten przyklad a ) jutro o 11 mam odebrac komputer wiec bede sie potem wzorowal na tym przykladzie.Dziekujei pozdrawiam
13 cze 23:29
Mila: rysunek
14 cze 19:20
Mila: rysunek (A∪B)∩(A∪C)
14 cze 19:23
Skoczek: rysunekDziekuje bardzo Milu emotka B∩C zastanawialem sie czy zaznaczyc na czerwono bo tez wchodzi zbior A czy na niebiesko i nie zwracac uwagi na zbior A
14 cze 19:42
Mila: B∩C ma kształt soczewki. ( tym przykladzie) Pomyśl, że nakładasz koło B na leżące już dwa A i C.
14 cze 20:12
6latek: Milu emotka Musze jeszcze ogarnac te zapisy podzbiorow (kiedy klamra kiedy nie ) i zabieram sie za zadanie 19
14 cze 22:36
Mila: emotka Dobranoc. Bardzo mnie męczy upał.
14 cze 22:45
6latek: Dobranocemotka Mnie rowniez . Myslalem wczoraj ze sie przewroce . emotka
14 cze 22:55