ciąg
jadwigas: Liczby x,y,z są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a liczby x−1, y+1, z+7 są kolejnymi
wyrazami ciągu geometrycznego. oblicz x,y,z, wiedząc, ze ich suma jest równa 21.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=31&t=54770 − znalazłam tu roziązanie , tylko nie rozumiem, proszę wyjaśnić krok po kroku
12 cze 22:37
wredulus_pospolitus:
x,y,z są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
| | a1 + a3 | |
więc prawdą jest, że 2y = x+z , tak  (przypomnij sobie własność a 2 = |
| ) |
| | 2 | |
x−1, y+1, z+7 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
więc prawdą jest, że (y+1)
2 = (x−1)(z+7) , tak

(przypomnij sobie własność a
22 = a
1*a
3)
S
3 = x + y + z = 21
zauważ dodatkowo, że w ciągu arytmetycznym (jeżeli n to liczba nieparzysta)
S
n = a
(n+1)/2) * n co wynika z ogólnej postaci własności podanej na samym początku
Bądź jak wolisz podstawiasz z pierwszego równania i masz
x+y+z = 21 −> (x+z) + y = 21 −> 2y + y = 21
12 cze 22:42
wredulus_pospolitus:
później masz rozwiązywanie tego układu trzech równań z tymi trzema niewiadomymi ... jakieś
szczególne wyjaśnienia potrzebne tam są? Jeżeli tak to powiedz gdzie dokładnie
12 cze 22:43
Skoczek: Czarno to widze u Ciebie tak samo jak u mnie zbiory formy zdaniowe relacje
12 cze 23:43
6latek: 2y+y=21to 3y=21to y=7 jedna niewiadoma juz masz
13 cze 23:23