.
Geo: Znaleźć odległość punktu M od prostej L
M(7,9,7)
Jakieś wskazówki?
12 cze 22:33
wredulus_pospolitus:
Jeżeli nie znasz gotowego wzoru na wyznaczenie odległości punktu od prostej, to:
1) tworzysz płaszczyznę π której wektor normalny wyznaczasz na podstawie tejże prostej (wektor
normalny równoległy do prostej)
ów płaszczyzna ma zawierać punkt M
2) wyznaczasz punkt przecięcia się prostej L z wyznaczona płaszczyzną π
3) wyznaczasz odległość pomiędzy punktami M oraz punktem przecięcia wyznaczonym w (2)
12 cze 22:37
Geo: Dziękuję
12 cze 22:40
jc:

Odległość M od prostej = wysokość równoległoboku =
=(pole równoległoboku)/(długość podstawy)
pole = |vx(M−P)|
podstawa = |v|
12 cze 23:01