pochodne po x i y
tenoy: 2y3+yx2+5y2+x2
12 cze 21:23
wredulus_pospolitus:
Tak trudno napisać
f(x,y) = 2y
3 + yx
2 + 5y
2 + x
2 drogi studencie
12 cze 21:32
wredulus_pospolitus:
f'x liczysz w następujący sposób:
WSZYSTKO co nie jest oznaczone symbolem 'x' traktujesz jaką stałą (np. π) i liczysz pochodną
tak jakby to była funkcja jednej zmiennej f(x)
f'y liczysz analogicznie, tylko tutaj jedynie 'y' traktujesz jako zmienną (cała reszta to
stałe), więc liczysz pochodną tak jakby to była funkcja f(y)
12 cze 21:34
tenoy: czyli
f'x= 2yx+2x
f'y= 6y
2+x
2+10y
12 cze 21:39
wredulus_pospolitus:
tak jest
12 cze 21:40