zbadaj przebieg zmienności funkcji
borek: ktoś mi powie jak mam sie zabrać do tego ?
e((2x2)−5x+3
12 cze 21:21
wredulus_pospolitus:
Masz f(x) = e
2x2 − 5x + 3

Czy może f(x) = e
2x2 − 5x + 3 
Ale pomijając to
12 cze 21:23
tenoy: ta druga opcja ,e do potegi 2x2−5x+3
12 cze 21:26
wredulus_pospolitus:
Badanie przebiegu zmienności funkcji, ogólna procedura:
0) wyznaczasz dziedzinę funkcji
1) sprawdzasz parzystość/nieparzystość funkcji (jeżeli nie wyklucza ich dziedzina funkcji)
2) wyznaczasz punkty przecięcia się funkcji f(x) z osiami OX i OY
3) sprawdzasz asymptoty poziome i ukośne (jeżeli poziomych niema) oraz pionowe (jeżeli wymaga
tego od Ciebie dziedzina funkcji)
4) liczysz pochodną
5) wyznaczasz monotoniczność funkcji f(x) na podstawie pochodnej
6*) wyznaczasz ekstrema funkcji f(x) na podstawie szkicu pochodnej
7) liczysz drugą pochodną
8) wyznaczasz wklęsłość i wypukłość funkcji f(x) na podstawie drugiej pochodnej
9*) na podstawie pochodnej i drugiej pochodnej wyznaczasz ekstrema funkcji f(x)
10) na podstawie drugiej pochodnej wyznaczasz punkty przegięcia funkcji
11) wyznaczasz wartości funkcji f(x) w ekstremach i punktach przegięcia funkcji
12**) sporządzasz tabelę przebiegu zmienności funkcji (nanosząc wszystkie wartości i wyznaczone
rzeczy)
13***) rysujesz SZKIC wykresu funkcji f(x)
UWAGI:
* −−− punkt 6 i 9 wzajemnie się wykluczają (robisz jeden z nich, ten który wolisz)
** −−− tabelka przebiegu zmienności funkcji przydatna jest w momencie robienia szkicu wykresu
funkcji f(x) (ale nie jest konieczna) bądź może być traktowana jako podsumowanie zadania w
momencie w którym nie trzeba było (w co wątpię) wykonać szkicu wykresu funkcji f(x)
*** −−− w treści zadania nie było to podane, ale wydaję mi się naturalne, że będzie to wymagane
w tego typu zadaniach
12 cze 21:31
tenoy: procedure znam, tylko nie wiem jaka jest dziedzina tego, jest to dla mnie obcy wyraz
12 cze 21:41
wredulus_pospolitus:
Liczba Eulera jest dla Ciebie obcym wyrazem

Wiesz jak wygląda wykres f(x) = e
x
12 cze 21:43
wredulus_pospolitus:
albo prościej ... czy wiesz co to jest 'funkcja wykładnicza'

Czyli funkcja f(x) = a
x gdzie a jest stałą.
Czy wiesz jak wygląda wykres tej funkcji dla a>1? Jeżeli tak to e ≈ 2.718 (to jest stała)
12 cze 21:45
tenoy: czyli wystarczy podstawic pod e, 2,718 i potem?
12 cze 22:00
wredulus_pospolitus:
nie ... ABSOLUTNIE nie podstawiasz do funkcji f(x) wartości 2.718 zamiast symbolu e
Tak samo jak do wzoru na pole okręgu nie podstawiasz 3.14 zamiast π

Jeszcze raz zadam pytanie
Czy wiesz czym jest funkcja wykładnicza?
Czy wiesz jak wygląda wykres funkcji f(x) = a
x 
Gdzie a >1 jest stałą.
Jeżeli tak ... to jesteś w stanie określić OD RAZU jaka będzie dziedzina funkcji
f(x) = e
...'to co tam masz u siebie w zadaniu'...
12 cze 22:08
wredulus_pospolitus:
Dodatkowo −−−− skoro nigdy się nie spotkałeś z liczbą Eulera ... to czuję poważne problemy w
momencie liczenia pochodnej i drugiej pochodnej.
12 cze 22:09
jc: (ex)' = ex, może tylko funkcję stałą się tak prosto różniczkuje.
12 cze 23:26