matematykaszkolna.pl
Logika iloczyn zbiorów Przemek: Witam. Chciałbym zapytać o zadanie z logiki. Mam zbiory A1 = <0,inf) A2 = <1,inf) An = <n,inf) N dąży do nieskończoności. Suma ∪ tych zbiorów to <0,inf) Iloczyn tych zbiorów to ∩ Własnie nie wiem czy zbiór 1 elementowy pusty, czy po prostu pusty czy moze 0?
12 cze 21:13
Adamm: zbiór jednoelementowy ale pusty?
12 cze 21:17
Adamm: ∩An = ∅
12 cze 21:18
wredulus_pospolitus: ∩Ai = ∅ Dowód: Niewprost Załóżmy, że istnieje takie k≥0 (dla ułatwienia k∊N), że k ∊ (∩Ai) Skoro tak, to k∊ Ak+1 czyli k ∊ <k+1 ; +) Ale przecież k < k+1 (bo 0 < 1) Sprzeczność PS. Dowód dla k∊R+ ∪ {0} będzie analogiczny tylko trzeba brać nie Ak+1 tylko A[k]+1 (część całkowita + 1)
12 cze 21:19
Przemek: Dzięki wielkie. Tylko wreduius napisałeś że suma tych zbiorów to {0}? Nie powinno byc tak jak ja napisałem <0,inf) ?
12 cze 21:32
wredulus_pospolitus: Gdzie napisałem że suma zbiorów Ai to {0} Ja nawet na sekundę nie zajmuję się sumą zbiorów ( UAi)
12 cze 21:35
Przemek: Dowód dla k∊R+ ∪ {0} zrozumiałem że napisałeś że {0} bez dowodu.
12 cze 21:53
wredulus_pospolitus: Zapiszę to bardziej precyzyjnie k ∊ (R+ ∪ {0}) taki zapis jest równoznaczny z zapisem k ∊ <0 ; +) i chodzi tu o kwestię kiedy element k (który rozpatrujemy w zapisanym dowodzie) NIE MUSI być liczbą całkowitą
12 cze 21:56
Przemek: Ok dziękuje emotka
12 cze 22:06