Logika iloczyn zbiorów
Przemek: Witam. Chciałbym zapytać o zadanie z logiki.
Mam zbiory
A1 = <0,inf)
A2 = <1,inf)
An = <n,inf)
N dąży do nieskończoności.
Suma ∪ tych zbiorów to <0,inf)
Iloczyn tych zbiorów to ∩

Własnie nie wiem czy zbiór 1 elementowy pusty, czy po prostu pusty
czy moze 0?
12 cze 21:13
Adamm:
zbiór jednoelementowy
ale pusty?
12 cze 21:17
Adamm:
∩An = ∅
12 cze 21:18
wredulus_pospolitus:
∩Ai = ∅
Dowód:
Niewprost
Załóżmy, że istnieje takie k≥0 (dla ułatwienia k∊N), że k ∊ (∩Ai)
Skoro tak, to k∊ Ak+1 czyli k ∊ <k+1 ; +∞)
Ale przecież k < k+1 (bo 0 < 1)
Sprzeczność
PS. Dowód dla k∊R+ ∪ {0} będzie analogiczny tylko trzeba brać nie Ak+1 tylko A[k]+1
(część całkowita + 1)
12 cze 21:19
Przemek: Dzięki wielkie.
Tylko wreduius napisałeś że suma tych zbiorów to {0}? Nie powinno byc tak jak ja napisałem
<0,inf) ?
12 cze 21:32
wredulus_pospolitus:
Gdzie napisałem że suma zbiorów A
i to {0}

Ja nawet na sekundę nie zajmuję się sumą zbiorów
( UA
i)
12 cze 21:35
Przemek: Dowód dla k∊R+ ∪ {0} zrozumiałem że napisałeś że {0} bez dowodu.
12 cze 21:53
wredulus_pospolitus:
Zapiszę to bardziej precyzyjnie
k ∊ (R+ ∪ {0}) taki zapis jest równoznaczny z zapisem k ∊ <0 ; +∞) i chodzi tu o kwestię
kiedy element k (który rozpatrujemy w zapisanym dowodzie) NIE MUSI być liczbą całkowitą
12 cze 21:56
Przemek: Ok dziękuje
12 cze 22:06