Zadanka z p-stwa
Michał :): Hejka robię sobie zadanka z p−stwa nie mam niestety do nich odpowiedzi

więc mam prośbę,
jeżeli ktoś ma czas i czuję się na siłach proszę zerknąć =) czy dobrze policzyłem. Dziękuję z
góry!
1. P−stwo zestrzelenia kaczki przy jednym strzale wynosi 1/5. Pięciu myśliwych strzela
niezależnie do 1 kaczki. Oblicz p−stwo zestrzelenia kaczki.
Z schematu Bernouliego można policzyć moje n=5 p=0,2 tylko k=1 ? (Tutaj nie jestem pewien czy
nie powinno być k=0, ale to stwierdzenie "strzela niezależnie z polecenia blokuje te myśl)
| | | |
(5,1,0.2)= | * 0,2 * 0,8 4=5*0,2*0,4096=0,4096 Koniec |
| | |
2.Grupa studencka składa się z 5 osób. Oblicz p−stwo, że żaden z studentów nie obchodzi urodzin
tego samego dnia (przy założeniu że rok ma 365 dni).
Ω= 365
5 bo każdy z nich z osoba może obchodzić urodziny w 1 z 365 dni w roku.
A=365*364*363*362*361 bo skoro pierwszy obchodzi w X dniu w roku urodziny, a kolejni nie mogą
obchodzić w tym dniu już urodzin mają o jedną opcje mniej itd.
3. Oblicz czy jednakowe jest p−stwo wygrania na loterii gdzie jest n losów i jeden wygrywający,
czy na loterii gdzie jest 3n losów i 3 wygrywające. Gracz kupuje 2 losy.
no to pierwsza opcja
| | | |
+ | =1+n // 1 los wygrywa drugi przegrywa (hmmn domnożyć *2 gdyby było na odwrót? |
| | |
chyba nie)
opcja druga :
| | | | | |
* | + | =9n+3 //1 opcja 1 los wygrywający 1 przegrany,2−ga opcja 2 wygrywające |
| | | |
ich suma to p−stwo, zwycięstwa.
Hmnn

tylko teraz przydałaby się jakaś Ω jeszcze chyba żeby jakoś to porównać.
| | | | | |
W pierwszyn | ? A w drugim | ? |
| | | |
12 cze 20:30
wredulus_pospolitus:
1) nie ... to nie jest zadanie ze schematu Bernoulliego
to jest zadanie z typu: "robimy zdarzenie przeciwne"
oblicz prawdopodobieństwo, że KACZKA przeżyje (czyli mamy 5 nietrafionych strzałów)
Zauważ, że to jest jedyna możliwa sytuacja która ratuje życie kaczce
12 cze 20:45
wredulus_pospolitus:
2) okey
ale błędy (nazwijmy to) 'formalne'
Ω to jest zbiór to nie jest liczba
liczbą będzie moc zbioru Ω, którą oznaczyć można jako |Ω| bądź #Ω
(nie wiem jaką metodę oznaczania stosuje się obecnie w szkole średniej, ale to powinna być
jedna z tych dwóch)
Tak więc to:
#Ω = 365
5
i
#A = 365*364*...*361
dodatkowo −−− nie wiem czy jest to obecnie w zwyczaju, ale za mych (młodzieńczych) lat zawsze
zadanie z prawdopodobieństwa zaczynaliśmy od opisania SŁOWNIE czym jest przestrzeń zdarzeń (Ω)
i czym jest zbiór zdarzeń sprzyjających (A), tak żeby było jasne czy i kiedy kolejność jest
brana pod uwagę
12 cze 20:50
wredulus_pospolitus:
3)
Nie rozumiem zapisu, co tutaj liczysz i jak ma się 1+n do 9n+3
Właśnie −−− zaczynamy od stworzenia Ω i wyznaczenia mocy, a dopiero na zbudowanej przestrzeni
zdarzeń sprawdzamy co jest sprzyjającym zdarzeniem i 'jak często ono występuje'.
12 cze 20:53
Michał :): Oki

no to pierwsze
ja bym zrobił tak że:
B(5,0,0.2)=0,8
5=0,327
1−0,327=0,673 <− p−stwo zestrzelenia kaczki.
Drugie

kurczę wiem, trochę mnie lenistwo ponosi i nie rozpisałem tego ładnie przepraszam. A
moc zbioru oznaczamy jako A z dwie kreseczkami nad literką =)
Trzecie
1. przypadek
Ω − ilość możliwych wylosowań kuponów
A − wylosowanie kuponu wygrywającego
2. przypadek
Ω
2 − ilość możliwych losowań
B − wylosowanie kuponu wygrywającego
I ostatni krok to będzie porównanie
P(A)=?=P(B)
12 cze 21:02
wredulus_pospolitus:
I taka 'dobra rada', którą otrzymałem od mojej nauczycielki z liceum:
"Bezpieczniej jest zawsze budować przestrzeń zdarzeń tak, że kolejność jest brana pod uwagę.
Nawet jeżeli zadanie sugeruje, że kolejność jest nieistotna. W ten sposób nie musisz się nigdy
zastanawiać czy kolejność jest istotna czy nie."
Tylko w ułamku procenta zadań (i szczerze mówiąc nie jestem nawet teraz w stanie podać
przykładu) może się zdarzyć tak, że branie pod uwagę kolejności niesie za sobą błędny wynik.
I teraz ... patrząc na zadanie (3)
można je rozwiązać z lub bez uwzględniania kolejności (że losy są numerowane)
a) z uwzględnieniem kolejności
Ω − wybieramy dwa losy z pośród n ponumerowanych losów
#Ω = n*(n−1)
A − wybieramy jeden los wygrywający i jeden los przegrywający z ponumerowanych losów
#A =
2*1*(n−1) (bo losujemy wygrywając i później przegrywający lub najpierw przegrywający
a później wygrywający)
| | 2(n−1) | | 2 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | n(n−1) | | n | |
b) bez uwzględnienie kolejności
Ω − wybieramy dwa losy z pośród n nienumerowanych losów
A − wybieramy jeden los wygrywający i jeden los przegrywający z nieponumerowanych losów
| | (n−1)! | | 2!(n−2)! | | 2*(n−1)! | | 2 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | (n−2)! | | n! | | n*(n−1)! | | n | |
Jak widzisz ... otrzymaliśmy identyczne wyniki.
12 cze 21:07
wredulus_pospolitus:
3) masz źle
moce zdarzeń sprzyjających
| | | | | |
|A| = | * | <−−− bo dokładnie n−1 jest przegrywających |
| | | |
12 cze 21:08
Michał :): Kurczaki masz rację n−1 =) Głupi błąd... Super, dzięki wielki Wredulusie, wcale taki wredny
nie jesteś

elegancko wytłumaczone. Jestem trochę w szoku odnośnie tych wniosków z
kolejnością. Dzięki za rady i pomoc, bardzo doceniam!
12 cze 21:12