Asymptota pionowa
Deja: Witam.
y=(x3−1)/(x2−1)
Mam problem z asymptotą pionową.
Wyszło mi że przy x=−1 jest asymptotą obustronną a przy x=1 po podstawienoi wychodzi 0/0,
Hospital i wychodzi 3/2 − czyli brak asymptoty pionowej.
Czy to poprawny wynik?
12 cze 20:21
Mila:
x≠1 i x≠−1
| x3−1 | | (x−1)*(x2+x+1) | | x2+x+1 | |
| = |
| = |
| |
| x2−1 | | (x−1)*(x+1) | | x+1 | |
Teraz widzisz?
12 cze 20:25
Deja: Po podstawieniu 1 i −1 wychodzi kolejno 3/2 − czyli brak asymptoty oraz ∞ czyli x=1 jest
asymptotą pionową obustronną.
12 cze 20:50
Mila:
| | x2+x+1 | | 3 | |
limx→1 |
| = |
| brak asymptoty pionowej w x=1 |
| | x+1 | | 2 | |
| | x2+x+1 | | c+ | |
limx→(−1)− |
| =[ |
| ]=−∞ lewostronnie |
| | x+1 | | 0− | |
| | x2+x+1 | | c+ | |
limx→(−1)+ |
| =[ |
| ]=∞ prawostronnie |
| | x+1 | | 0+ | |
12 cze 21:28
Mila:
| | x2+x+1 | | x*(x+1)+1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| =x+ |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Teraz łatwiej obliczysz granice.
12 cze 21:31
Deja: Obliczyłem od razu z tego przykładu monotoniczność i wyszlo mi :
f(x) rośnie dla x∊(−∞;−2)u(0;1)u(1;∞)
f(x) maleje dla x∊(−2;−1)u(−1;0)
Min. osiąga w (0,1)
Max. w (−2;−3)
Pochodną machnąłem i wyszło mi (x2+2x)/(x+1)2, przyrównałem do zera itd.
13 cze 21:04