proszę o rozwiązanie
anna: liczby rzeczywiste x i z spełniają warunek 2x + z = 1 Wyznacz takie wartości x i z dla których
wyrażenie x2 + z2 + 7xz przyjmują największą wartość Podaj tę największą wartość
12 cze 19:40
jc: z=1−2x
x2+z2+7xz = x2+(1−2x)2 + 7x(1−2x)=−9x2+3x+1 = −(3x−1/2)2+5/4
i odpowiedź jest jasna.
12 cze 19:49
wredulus_pospolitus:
2x+z = 1 −> z = 1 − 2x
x
2 + z
2 + 7xz = 4x
2 + z
2 + 4xz + 3xz − 3x
2 = (2x+z)
2 + 3xz − 3x
2 =
= (
2x+z)
2 + 3x(z−x) =
1 + 3x( (1−2x) −x) = 1 + 3x(1 − 3x)
tak więc, zadanie można zmodyfikować do:
kiedy f(x) = 3x(1−3x) osiąga maksimum?
I teraz, zauważ że f(x) to parabola o a = −9 < 0
x
wierzchołka =

i masz swoją wartość x ... podstawiasz do równania z = 1 − 2x i masz wartość z
12 cze 19:52
anna: dziękuję bardzo
12 cze 20:10
anna: | | 5 | |
jeszcze mam pytanie czy wynik to |
| |
| | 6 | |
12 cze 20:25
jc: Czyżby odpowiedź nie była oczywista?
max = 5/4 i jest osiągane dla x=1/6, z=2/3.
12 cze 20:35
anna: dziękuję jeszcze raz ja mam pomyłkę przepraszam
12 cze 20:39