Hej, mam problem z tym równaniem
Karol: Rozwiąż równanie: z4 −(1+√3i)3 =0 w dziedzinie zespolonej i przedstaw rozwiązania w postaci
algebraicznej.
12 cze 18:14
wredulus_pospolitus:
(1+√3i)3 = 1 + 3√3i −9 −3√3i = −8
więc masz de facto do rozwiązania: z4 + 8 = 0
12 cze 18:16
wredulus_pospolitus:
z tym już sobie poradzisz
12 cze 18:17
Mila:
(1+√3 i)3=1+3√3i+3*(√3i)2+(√3i)3=
=1+3√3i−9+3√3*(−1)*i=−8
z4+8=0
Teraz poradzisz sobie?
12 cze 18:22
Karol: Czyli po prostu za z postawiam teraz x+iy?
12 cze 18:30
wredulus_pospolitus:
możesz ... ale to trochę zabawy z tym jest (w końcu podnosisz do 4)
możesz też policzyć pierwiastki ze wzoru zn = x + iy −> z = ....
12 cze 18:31
wredulus_pospolitus:
a możesz też trochę sobie ułatwić życzę i:
1) zauważyć, że pierwiastki zawsze są sprzężone
2) policzyć najpierw z
*2 + 8 = 0
i później mając te dwa pierwiastki ... wyliczyć pierwiastki z tychże pierwiastków
12 cze 18:33
Karol: Wzór Moivre'a załatwi sprawę?
12 cze 18:33
12 cze 18:36
Mila:
z
4=−8
|−8|=8
φ=π
| | π+2π | | π+2π | |
zk=4√8*(cos |
| +i sin |
| ) , k=0,1,2,3 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z0=4√8*(cos( |
| +i sin |
| )=4√8*( |
| + |
| i)= |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 4√8*√2 | |
= |
| *(1+i)=4√2*(1+i) [√2=4√4 ] |
| | 2 | |
| | 3π | | 3π | |
z1=4√2*(cos( |
| +i sin |
| )=4√2*(−1+i) |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 5π | |
z2=4√2*(cos( |
| +i sin |
| )=4√2*(−1−i) |
| | 4 | | 4 | |
| | 7π | | 7π | |
z3=4√2*(cos( |
| +i sin |
| )=4√2*(1−i) |
| | 4 | | 4 | |
===================
posprawdzaj rachunki
12 cze 19:43