Rozkład normalny
Michał :): Hej

mam problem z chyba mega prosty przykładem... ale no nie wiem:
Zmienna losowa X ma rozkład N(1,2) oblicz P (|X−2|>1)
No come on

jak to liczę to mam tak
P(−1>X−2>1)
P(1>X>3) to w ogóle ma sens X ?
Moge to znormalizować dla N(0,1)
to daje
P{−1>Z>0) niby pstwa z wiekszego od 0 i jednocześnie z mniejszego od −1?
12 cze 17:52
wredulus_pospolitus:
|X−2| > 1 ⇔ X−2 > 1 ∨ X −2 < −1
Ty natomiast zrobiłeś
X−2 > 1 ∧ X −2 < −1
zapisując to w postaci podwójnej nierówności i dlatego doszedłeś do idiotycznego zapisu
12 cze 18:02
wredulus_pospolitus:
Masz policzyć:
P(X>3) + P(X≤1)
12 cze 18:02
Michał :): okayki no to teraz z górki, dzięi wredulus
pospolitus, dzięki za Twój czas w ten upalny dzień

Tutaj robie to dkonac juz:
| | 3−2 | | 1−2 | |
P(Z> |
| )+P(X≤ |
| )=P(Z>0,5)+P(Z<−0,5)=2*P(Z>0,5) =2*(1−0,6915 )=0,617 |
| | 2 | | 2 | |
No i tyle super, nie wiem czy dobrze

bo odpwowiedzi nie mam ale wygląda okay
12 cze 18:07
wredulus_pospolitus:
| | 3−2 | |
czemu |
| skoro masz rozkład N(1,2)  |
| | 2 | |
| | X−μ | |
przecież przekształcenie to |
| więc ile wynosi μ a ile σ dla rozkładu N(1,2)  |
| | σ | |
12 cze 18:11
Michał :): | | 3−1 | |
ajć masz racje |
| moja wartość oczekwiana to 1 a odchylenie to 2 sorrcia |
| | 2 | |
12 cze 18:40
wredulus_pospolitus:
a dlaczego σ = 2

Zapis ogólny rozkładu normalnego dla średniej μ i odchylenia σ to N(μ,σ
2)
12 cze 18:49
Michał :): Hmnn no tutaj standaryzuje mój układ tak by był (0,1), a moje σ2 to moja wariancja ale jak
ja pod pierwiastek wsadzę będę miał odchylenie standardowe, nie wiem do końca do czego
zmierzasz =D
12 cze 18:58
wredulus_pospolitus:
Dobra ... nie było kwestii ... pokiełbasiło mi się (chciałem jeszcze pierwiastkować 2

)
12 cze 19:01
Michał :): Hi hi hi hi spoko. Dzięki za pomoc, miłego dnia!
12 cze 19:10