Prawdopodobieństwo, przedziały ufności, dystrybuanty
Lucjan: 1. Grupę k obiektów kosmicznych obserwuje m stacji radiolokacyjnych. Kazdy obiekt jest
niezależnie od innych wykrywany przez stację radiolokacyjną z prawdopodobieństwem p. Oblicz
prawdopodobieństwa następujących zdarzeń:
A−Co najmniej jeden obiekt zostanie wykryry
B−Nie każda stacja wykryje wszystkie obiekty
C−Wszystkie obiekty zostaną wykryte.
2. Gęstość rozkładu zmiennej losowej X dana jest wzorem
| | ⎧ | 3x2 , 0 <x <1 | |
| f(x) = | ⎩ | 0, w pozostałych przypadkach |
|
Dla zmiennej Y=e
−x znajdz wzór dystrybuanty oraz EY.
3. Zmierzono czas życia próby losowej 16 żarówek o ustalonej mocy. Średni czas życia w próbie
wyniósł 3000 godzin a odchylenie standardowe 20 godzin. Zakładając że czas życia żarówki jest
zmienną losową o rozkładzie normalnym, podaj przedział ufności dla wartości średniej tego
rozkładu na poziomie ufności 0,9.
4. W pewnym teście psychologicznym przeprowadzonym na grupie 50 osób otrzymano następujacy
rozkład liczby zapamiętanych szczegółów. Na poziomie istotności a=0,05 zweryfikuj hipotezę ze
srednia liczba zapamiętanych szczegółów wynosi 35.
Liczba szczegółów 15−20 20−25 25−30 30−35 35−40 40−45 45−50
Liczba osób 6 8 12 10 7 4 3
12 cze 16:02
ite:

P(A)=1−P(A')
P(A') zdarzenie przeciwne żaden obiekt nie został wykryty przez żadną ze stacji
12 cze 16:24
wredulus_pospolitus:
Fajnie ... super ... wrzucone 4 zadania 'przekrojowe' z prawdopodobieństwa/statystki (zapewne z
lub na egzamin) i ... czekamy na gotowca, nieprawdaż


A cokolwiek od siebie? Co wiesz, a czego nie wiesz?
12 cze 17:39
Lucjan: ad.3 Z estymacji przedziałowej, "populacja generalna ma rozkład N(m,δ) gdzie δ jest znane, więc
wychodzę ze wzoru U
α = 1− α/2.
Przedział parametru ufności dla parametru m na poziomie 1−α będzie wtedy (X−U
α* U{ δ }{
√n
| | δ | |
}) ; (X+Uα* |
| ). Co mi daje to Uα ? (wzory z wykładów) |
| | √n | |
Ad1. Faktycznie, 1−P(a') odpowiada na punkt a. Podpunkt B pozostaje jeszcze w sferze mojej
niewiedzy.
AD2. Tu nie mam zielonego pojęcia o co chodzi w zadaniu.
AD4. Podejrzewam że trzeba sie za to wziąć z "Przedziału ufności dla wskaźnika struktury":
Przedziałem ufności dla parametru p na poziomie 1−α jest (p
1, p
2) gdzie P(p
1<p<p
2)=1−α a
wartości p
1 p
2 są stablicowane. (Koniec cytatu z wykłądu)
Czy z Egzaminu? Nie z egzaminu, a z materiałów z zajęć. Czy na egzamin? Oczywiście że na
egzamin, hobbystycznie nie spędzam całego dnia na czytanie wykładów których nie rozumiem.
Zdaje sobie sprawe że Państwo chcą samodzielności, ale ile ludzi −> tyle metod nauki. Mi
najwięcej daje analizowanie zadania od początku do końca niż próbowanie na chybił− trafił
znalezienia właściwego wzoru w wykładach którego odpowiedzi nie moge być pewien.
12 cze 18:04
Bleee:
1B) z przeciwnego do: prawdopodobieństwo że wszystkie wykryja wszystko
12 cze 18:06
Lucjan: | | δ | | δ | |
(X−Uα* |
| ) ; (X+Uα* |
| ) Wybaczcie błąd, raczkuje w tych skrótach |
| | √n | | √n | |
12 cze 18:06
wredulus_pospolitus:
1C)
szansa, że konkretny element zostanie wykryty wynosi

I tutaj także z przeciwnego: jaka jest
szansa że dany element nie zostanie w ogóle wykryty?
więc szansa że każdy zostanie wykryty wynosi
12 cze 18:12
wredulus_pospolitus:
2. Pytanie pomocnicze ... jaka jest zależność pomiędzy gęstością a dystrybuantą

I drugie ... skoro X ma gęstość f(x) = ... to Y = e
−x jaką będzie miał funkcję gęstości
12 cze 18:15
Lucjan: 2. Dystrybuanta zmiennej losowej X nazywamy funkcje F:R−> R określona wzorem
F(x) = P({w: X(w) < x}) = P ( X < x).
"Funkcje f nazywamy gęstością zmiennej losowej X <−> dystrybuanta zmiennej losowej X jest
postaci
F(x) = (całka od −∞ do x) f(t)dt.
12 cze 18:25
Lucjan: Czyli że całkuje to w tych przedziałach?
12 cze 18:25
wredulus_pospolitus:
czyli jaki jest związek pomiędzy dystrybuantą a gęstością ( 'na chłopski rozum' )
12 cze 18:26
wredulus_pospolitus:
dokładnie ... F(5) = g oznacza, że pole pod funkcją gęstości na przedziale (−∞,5] wynosi
dokładnie g
12 cze 18:27
Lucjan: 1c) P(c)=((1−(1−p)m)k taka odpowiedź do C?
12 cze 18:29
wredulus_pospolitus:
Tak
12 cze 18:34
wredulus_pospolitus:
ale o jeden nawias za dużo na początku
12 cze 18:34