Podzbiory
Skoczek: Podaj wszystkie podzbiory zbioru A ={2,3,4}
Pamietaj ze A⊂A i ∅⊂A
Nie mam tego napisane w ksiazce jak to robic
12 cze 14:41
piotr: Podzbiory:
{2,3,4}
{2,3}
{3,4}
{2,4}
{2}
{3}
{4}
{∅}
12 cze 14:44
Skoczek: Czyli zaczynamy od najwiekszego i poten o stopien nizej + pusty
dziekuje
piotr a to jeszcze
Narysuj graficzne przedstawienie zbiorow {a} i {a,b}
12 cze 14:58
Skoczek:
12 cze 15:17
Skoczek:

Czy bedzie to tak ?
12 cze 15:28
piotr: a ile masz latek?
12 cze 15:59
ite: może: ile masz nicków?
12 cze 16:07
Skoczek: na razie chodze do zerowki .
12 cze 16:12
Skoczek: ite 
Nie patrz na to . Patrz na serce
12 cze 16:17
ite: Gdyby nie takie rady, ludzie nie wiedzieliby, jak żyć.
12 cze 16:33
Skoczek: Widzisz a jednak
12 cze 16:43
Skoczek: n=4
{a, b , c, d}
{a,b,c}
{a, c d}
{b ,c d}
{a b}
{ac}
{a d}
{bc}
{b d}
{cd}
{a}
{b}
{c}
{d}
{∅}
czyli jest 15 podzbiorow
Wiec zbior 4 elementowy ma 15 podzbiorow
A wydawaloby sie sie ze zbior 4 elementowy bedzie mial 16 podzbiorow
bo dla n=1 sa 2 podzbiory (21)
dla n=2 sa 4 podzbiory (22)
dla n=3 jest 8 podzbiorow (23)
Chyba ze ja pominalem jakis podzbior .
Sprawdzi ktos?
12 cze 17:45
wredulus_pospolitus:
bo zapomniałeś o {a,b, ,d} ('bez c')
12 cze 17:47
wredulus_pospolitus:
Niech P(k) oznacza liczbę podzbiorów posiadających k elementów
| | | | | | | | | | | | | |
∑i=0n P(i) = ∑i=0n | = | + | + | + | + | = |
| | | | | | | |
= 1 + 4 + 6 + 4 + 1 = 16 = 2
4
Tak wiem −−− powyższe wyjaśnienie wykracza poza materiał 1 klasy liceum.
12 cze 17:50
Skoczek: No tak .

Wtedy bedzie dla n=4 16 podzbiorow czyli 2
4
Wiec pytaja ile bedzie podzbiorow zbioru n −elementowego
Takich podzbiorow bedzie 2
n
To nastepne zadanie rozwiazane .
12 cze 17:51
Mila:
{a,b,c,d}
Liczba wszystkich podzbiorów 2
4=16
{a,b,c,d}
| | | |
{a,b,c},{a,b,d},{a,c,d}, {b,c,d}− liczba podzbiorów 3− elementowych= | =4 |
| | |
| | | |
{a,b}, {a,c}, {a,d}, {b,c}, {b,d},{c,d}− liczba podzbiorów 2− elementowych= | =6 |
| | |
dalej wiadomo
12 cze 17:54
wredulus_pospolitus:
tak ... liczba podzbiorów będzie równa 2n
12 cze 17:55
Skoczek: Dziekuje Milu
12 cze 18:02
Skoczek: Mam w podreczniku tylko same definicje sumy , iloczynu, roznicy zbiorow , a zbiorze zadan
hardkor (jak dla mnie )
12 cze 18:06
Mila:
Z jakiego zbioru korzystasz?
12 cze 20:28
Skoczek: Juz Ci odpisuje
1) Zbior zadan z algebry dla klsy 1 i 2 licem Drobka Szymanski
2) Do tego dla podzbiorow (teraz wlasnie Opial
12 cze 20:31
Mila:
Dróbkę mam, ale stare wydanie. drugiej pozycji nie mam.
Powodzenia.

Spojrzę przy następnym zadaniu, czy coś jest z Twoich zadań w mojej książce.
To zadanie jest.
12 cze 21:41
12 cze 21:48
Skoczek: Milu spojrz na zadanie nr 20
jak podejsc do niego ?
12 cze 21:50
Skoczek:
12 cze 22:07
wredulus_pospolitus:
Wstępne pytanie:
Jaka jest definicja P(A)

czym jest P(A)
12 cze 22:10
Mila:
Też nie wiem co jest oznacza zapis P(P(P({a}))) ?
Rozwiązuj na razie zadania z Dróbki.
12 cze 22:20
Adamm:
P({a}) = {∅, {a}}
P({∅, {a}}) = {∅, {∅, {a}}, {∅}, {{a}}}
P({∅, {∅, {a}}, {∅}, {{a}}}) =
{∅, {∅, {∅, {a}}, {∅}, {{a}}}, {{∅, {a}}, {∅}, {{a}}}, {∅, {∅}, {{a}}},
{∅, {∅, {a}}, {{a}}}, {∅, {∅, {a}}, {∅}}, {∅, {∅, {a}}}, {∅, {∅}}, {∅, {{a}}},
{{∅, {a}}, {∅}}, {{∅, {a}}, {{a}}}, {{∅}, {{a}}}, {∅}, {{∅, {a}}}, {{∅}}, {{{a}}}}
Chyba się nie pomyliłem.
12 cze 22:35
Adamm:
P(A) − zbiór podzbiorów zbioru A
12 cze 22:42
wredulus_pospolitus:
brrr ... przypominają mi się czasy 'wstępu do matematyki' z pierwszego roku −−− jak ja tego nie
lubiłem
Ja sobie odpuszczę zbiór podzbiorów
12 cze 22:45
Skoczek: dzieki Adammie
Jutro do tego wroce bo to naprawde ciezkie i trzeba dobrze zrozumiec
12 cze 22:57
13 cze 10:51
Skoczek: dzien dobry
ite 
W tych linkach co podeslalas wazna infornacja to ze {∅}≠∅
Juz wiem o co chodzi w tych zadaniach (chyba) .Wazne jest zeby sie nie pomylic przy ilus tam P
Na razie CI dziekuje . Popoludniu wrtoce od lekarza i sie wezme za to
13 cze 12:37
ite: Pojemnik, w którym nie ma nic, to nie jest to samo, co nic.
{∅} to zbiór jednoelementowy, taki worek, który zawiera jeden element: zbiór pusty. I nie jest
to to samo, co ten zbiór pusty, bo on nie ma żadnych elementów.
13 cze 13:23
ite: Tak samo częsta wątpliwość: {{♠,♣},♦} to zbiór dwuelementowy. Składa się z dwóch elementów:
zbioru {♠,♣} i drugiego elementu ♦.
13 cze 13:30
Adamm:
@ite
no niekoniecznie
{a, b} to może być tak, że a = b
13 cze 15:37
ite: Specjalnie umieściłam figury z kart, żeby nie było wątpliwości, że są różne symbole : (
13 cze 16:00
ite: Ale rzeczywiście w drugim zbiorze 10:51 powinno być jeszcze α≠β.
13 cze 16:02
Skoczek: Na telefonie pisze się ciezko wiec jutro będę pisal
13 cze 17:09
Skoczek: P(R)={∅},{Δ} −zbior dwuelementowy
P(P(R)={∅},{∅},{Δ}, {∅,Δ}
P(S)={∅},{α},{β}, {α,β}
Tak samo dla P(T) beda 4 podzbiory
14 cze 16:44
ite:
Musisz zapisywać, że to zbiór czyli dawać klamry, tak jak 22:35, u Ciebie wypisane są tylko
elementy.
R={Δ}
P(R)=P({Δ})={∅,{Δ}} zwróć uwagę, gdzie ma być element a gdzie zbiór (tu ma być
zbiór pusty a nie zbiór zawierający zbiór pusty)
P(P(R)={∅,{∅},{{Δ}}, {∅,{Δ}}} (tu ma być i zbiór pusty i zbiór zawierający zbiór
pusty)
S={α, β}, α≠β → P(S)={∅,{α},{β}, {α,β}}
14 cze 17:08
Skoczek: dzien dobry
Dziekuje za te uwagi .
14 cze 19:18