ss
gruszka26: 1. Znaleźć największą i najmniejszą wartość funkcji f w obszarze D, jeśli:
D={(x, y) ∈ R2: −3≤x≤3 −3≤y≤0} oraz f(x,y)= xy+4xy−4x
2. Obliczyć pole P obszaru ograniczonego przez linie
y=x2−x, y=x
3. Obliczyć całkę podwójną na wskazanym prostokącie:
∫∫xy2 D=[1,2]x[4,6]
D
4. Obliczyć:
∫∫(x−y)dxdy gdzie D={(x, y) ∈R2: y≥x2 x≤ √x
D
5. Wprowadzając współrzędne biegunowe obliczyć:
∫∫xydxdy D={(x,y)∈ R2: x≥0 1≤x2+y2≤2}
6. Stosując całkę podwójną i wprowadzając współrzędne biegunowe obliczyć objętość bryły
ograniczonej powierzchniami:
x2+y2=1; z=4−x−y; z=0
D
12 cze 13:26
jc: Czy nie ma pomyłki w treści zadania nr 1?
12 cze 14:01