liczby zespolone
noobmatematyczny: Mam 3 zadania, których nie jestem w stanie ugryźć bo niestety znajomość liczb zespolonych u
mnie jest zerowa.
1. Naszkicuj na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb spełniających w warunki 2 ≤ |z+3| < 4 ∧ 2
<lm z≤ 4
2. Wiadomo, że liczba z1 jest pierwiastkiem wielomianu w(z). Wyznacz pozostałe pierwiastki
jeśli z1=−3i, W(z)=w
3 − 7z
2 + 9z − 63
3. Wyznacz
3√3+3√3i. Otrzymane pierwiastki zaznacz na płaszczyźnie zespolonej
Bardzo proszę o wskazówki jak to chociaż zacząć
12 cze 13:01
wredulus_pospolitus:
2)
skoro z1 jest pierwiastkiem to jego sprzężenie także będzie pierwiastkiem
w takim razie trzecim (ostatnim) pierwiastkiem będzie liczba rzeczywista
12 cze 13:15
wredulus_pospolitus:
3)
'i' jest pod pierwiastkiem ?
12 cze 13:15
noobmatematyczny: tak, w 3. zadaniu 3i jest pod pierwiastkiem.
w 2. oczywiście błąd, powinno być W(z)=z3 − 7z2 + 9z − 63
12 cze 13:20
ite:
1/ |z−(x+yi)|=r, r>0 na płaszczyźnie zespolonej to będzie okrąg o środku w punkcie o
współrzędnych (x,y) i promieniu r
|z−(x+yi)|>r zewnętrze tego okręgu
lm z=4 na płaszczyźnie zespolonej będzie to prosta o równaniu y=4
lm z≤ 4 to półpłaszczyzna z brzegiem
12 cze 14:04
Bleee:
2) nawet na to nie zwróciłem uwagi... To co napisałem nadal jest w mocy: drugi sprzezony trzeci
będzie rzeczywisty pierwiastek
12 cze 14:27
piotr: 2 W(z) = (z+3i)(z−3i)(z−7)
12 cze 14:30
piotr: 3.
3√3+3√3i = 3√3 3√1+√3i
1+√3i = 2(cos(π/3) + i sin(π/3))
pierwiastki:
z0 =3√6 (cos(π/9) + i sin(π/9))
z1 = z0e2π/3 = 3√6 (cos(π/9+2π/3) + i sin(π/9+2π/3))
z2 = z1e2π/3 = 3√6 (cos(π/9+2π/3+2π/3) + i sin(π/9+2π/3+2π/3))
12 cze 14:39
noobmatematyczny: Dziękuję wszystkim bardzo!
12 cze 15:19