trójkąt
kasia:
Na ramionach ACi BC trójkąta równoramiennego ABC obrano odpowiednio punkty E i F
tak,że |AE|+|FB|=|EF| a następnie przez środek S odcinka EF poprowadzono prostą równoległą
do boku BC,która przecięła podstawę AB w punkcie K
Wyznacz miarę kąta EKF
11 cze 21:11
Eta:

1/ rysunek
Następnie dorysuj odcinek ED∥BC ⇒ ,że trójkąt AED jst też równoramienny
to |AE|=|ED|
czworokąt BFED jest trapezem to środkowa trapezu
|SK|=(ED+FB)/2= (AE+FB)/2= EF/2 bo w treści AE+FB=EF
⇒ ES=SF=SK
zatem punkty E,K,F leżą na okręgu o średnicy EF
to |<EKF|=90
o
==========
12 cze 00:21
Mila:
A
kasia milczy.
ŁAdne rozwiązanie
13 cze 16:00
Eta:
13 cze 20:31