Dlugosc boku trojkata rownobocznego
Andziula:((: Oblicz dlugosc boku trojkata rownobocznego wiedzac ze bok ten jest o 2 cm dluzszy od wysokosci
tego trojkata
21 lut 00:40
Andziula:((: Ja wiem tylko ze trzeba skorzystac ze wzoru na wysokosc trojkata rownobocznego
ale co dalej

21 lut 01:34
Godzio:
a = 2 + h podstaw tu tą wysokość
21 lut 01:35
Andziula:((: a jak podstawie to co dalej
21 lut 01:39
Andziula:((: a jak podstawie to co dalej
21 lut 01:39
Godzio: jeśli moge spytać w której kl. jesteś?
2a = 4 + a
√3
2a − a
√3 = 4
a(2−
√3) = 4
| | 4 | | 8 +4√3 | |
a = |
| = |
| = 8+4√3 = 4(2+√3) |
| | 2−√3 | | 4−3 | |
21 lut 01:40
Andziula:((: czemu u gory nagle 8+4
√3
21 lut 01:46
Godzio: usunąłem niewymierność
21 lut 01:48
Andziula:((: boze sorki...zle popatrzalam na znaki.....dziekuje..
21 lut 01:50