równanie okręgu opisanego na trójkącie
jadwigas: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(2,2), B(−2,4), C(−1,5)
napisać równianie okręgu opisanego na tym trójkącie
Obliczyłam już odległośćpunktów : IABI=√20 = 2√5, IBCI=√2, IACI=3√2
równanie (x−a)2+(y−b)2 ≥ r
r = √5
nie wiem co robić dalej , trzeba znależć środek, jak to zrobić , nie rozumiem
11 cze 16:22
janek191:

To jest Δ prostokątny, bo 18 + 2 = 20
więc
r = 0,5 I AB I =
√5
S = ( 0, 3) − środek odcinka AB
( x − 0)
2 = ( y − 3)
2 = 5
===================
11 cze 16:32
janek191:
Poprawka

x
2 + ( y − 3)
2 = 5
11 cze 16:33
ite:
16:22 nierówność (x−a)2+(y−b)2 ≥ r2 opisuje okrąg i jego zewnętrze
11 cze 16:38
jadwigas: a jak znalazłeś środek okręgu?
11 cze 17:06
jadwigas: jest tu ktoś?
11 cze 17:13
janek191:
A = ( 2, 2)
B = ( −2, 4)
więc
S = ( x
s, y
s) = ( 0, 3)
11 cze 17:32