Funkcje tryg kątów rozwartych
Domestosus: Oblicz :
( cos(135) * tg(120) ) / ( tg (150) + sin(120) )
11 cze 15:47
Jerzy:
O wzorach redukcyjnych słyszał ?
11 cze 15:49
wredulus_pospolitus:
cos135 = cos(90+45) = ...
tg120 = tg(90+30) = ...
tg150 = tg(90 + 60) = ...
sin120 = sin(90+30) = ...
11 cze 15:49
Domestosus: Słyszał, słyszał. Chcę się upewnić co do odpowiedzi ^^
11 cze 15:50
wredulus_pospolitus:
to pokaż swoje obliczenia to sprawdzimy
11 cze 15:52
Domestosus: W takim razie :
cos(135) = − √2 / 2
tg(120) = −√3
tg(150) = −√3 / 3
sin120 = √3 / 2
Na razie jest chyba okej?
11 cze 15:55
Jerzy:
Na razie tak.
11 cze 16:00
Domestosus: No i po sprowadzeniu do wspólnego mianownika i mnożenia przez odwrotność wyszło mi :
− 3√6 / 5√3
11 cze 16:02
Domestosus: No to wiadomo, jeszcze poradzić sobie z niewymiernością i chyba z główki?
11 cze 16:03
Jerzy:
Jeśli nie ma w poleceniu,to nie musisz.
11 cze 16:06
Jerzy:
A co sprowadzałeś do wspólnego mianownika ?
11 cze 16:08
Domestosus: No tg150 i sin żeby dodać
11 cze 16:21
Jerzy:
| a*b | |
| i pokaż, co zrobiłeś ? |
| c + d | |
11 cze 16:23
Domestosus: Ajć, zapomniałem o minusie z tg150, czy wynik powinien być 6√2?
11 cze 16:40
Domestosus: * −3√2
11 cze 16:43
Mila:
| | √3 | |
tg150o=tg(180o−30o)=−tg30o=− |
| |
| | 3 | |
| | √3 | | √3 | | −2√3+3√3 | | √3 | |
− |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | |
11 cze 18:38