zad
pablo: Dana jest funkcja f(x,y) = 2y Obszar T to trójkąt o wierzchołkach A(2,1) B(10,5) C(7,6)
Przedstaw rysunek obszaru T.
zamień podaną poniżej całkę na całki iterowana o dydx i całkę iterowana wersji dxdy
Oblicz objętość bryły ograniczonej płaszczyznami z = 0 oraz z = 2y w obszarze T
Jaka część pola płata stanowi pole podstawy powstałej bryły?
Zaproponuj zamiane zmiennych u i v, wskaż x(u,v) oraz y(u,v), obszar calkowania dla zmiennych u
i v
11 cze 14:35
jc: | | 1 | |
(p,q) = |
| (A(2,1)+B(10,5)+C(7,6)) |
| | 3 | |
Całka = 2*q*(pole trójkąta A(2,1)B(10,5)C(7,6))
11 cze 15:04
pablo: nie znam tego sposobu, mozna jasniej?
11 cze 15:35
jc: Całka ∫∫y dxdy / ∫∫dxdy = współrzędna pionowa środka masy.
Jak podasz konkretne punkty A(2,1), itd. to będzie można całkę jawnie policzyć.
Jakie znaczenia mają liczby w nawiasie? Jak A(x,y) zależy do (x,y)?
11 cze 15:40