całka
Paweł: robiąc dwoma sposobami wychodzą różne wyniki
| | e2x +1 | | e2x | | 1 | |
1) ∫ |
| dx = ∫( |
| + |
| )dx = ∫exdx + ∫e−xdx = ex − e−x |
| | ex | | ex | | ex | |
+c
2) podstawiam y = e
x
dy = e
xdx
| | y+1 | | y | | 1 | |
∫ |
| dy= ∫ |
| dy + ∫ |
| dy = y + ln|y| + c = ex + ln|ex| +c |
| | y | | y | | y | |
które dobrze i dlaczego?
11 cze 14:27
Jerzy:
W drugim sposobie źle wykonujesz podstawienie.
11 cze 14:45
ite: w drugim błąd przecież dy = exdx
11 cze 14:45
Jerzy:
| | dy | |
Albo inaczej: dx = |
| i teraz podstawiaj. |
| | ex | |
11 cze 14:48
Jerzy:
@ite, akurat to miał : dy = exdx
11 cze 14:49
ite: | | ex | | 1 | |
ale zaplanowałam najpierw zapisanie całki w postaci ∫( |
| + |
| )exdx → żeby nie |
| | ex | | e2x | |
było za prosto
11 cze 14:58
Jerzy:
Nie rozumiem po co utrudniać,ale i tak nadal dy = exdx , a to już ustalił.
11 cze 15:01
Paweł: czemu dy= exdx jest źle? W sensie w liczniku mam ex*ex, tym sposobem bym się pozbył jednego
ex
11 cze 15:01
Michal: | | y2 +1 | |
Pawel w 2) calka jest : ∫ |
| dy = .... |
| | y | |
11 cze 15:02
Paweł: Aaa dobra już wiem
11 cze 15:02
Jerzy:
Nikt nie mówi ,że jest źle jest potem.
11 cze 15:04
Paweł: | | e2x | |
Jeśli była by taka ∫ |
| dx |
| | ex+1 | |
podst :
y= e
x
e
xdx=dy
to wtedy mógłbym tak podstawić, prawda?
11 cze 15:07
jc: | | y2+1 | | 1 | |
całka = ∫ |
| dy = y− |
| = ex − e−x |
| | y2 | | y | |
11 cze 15:07
Jerzy:
e
x + 1 = t , e
xdx = dt
11 cze 15:32
Paweł: No tak, ale jak ja mówię, chyba też można, tzn:
| | y | | y+1−1 | |
∫ |
| dy = ∫ |
| dy i wtedy wychodzi to samo, tylko że ja na końcu podstawiam do |
| | y+1 | | y+1 | |
wyniku e
x a u Ciebie było by to e
x+1.
Ostatecznie ten sam wynik, prawda?
Oczywiście odnoszę się tu do przykładu z: 15;07
11 cze 15:42
Jerzy: Tak , to to samo.
11 cze 15:48