pole zacieniowanej figury kiełbasa
Nikto0: Witam. Mam problem z zadaniem w linku.
https://zapodaj.net/0fb9f011965ed.jpg.html
to jest rozwiązanie
√2r = a
| 1 | |
P = 4 * π( |
| a)2 − (πr2 − a2) = 2πr2− πr2 − 2r2 = πr2 − 2r2 = r2(π − 2) |
| 2 | |
nie rozumiem dlaczego a
2=2r
2 i nie widzę żeby wynik końcowy równał się 4 tak jak w
odpowiedziach mam
napisane.
r
2(π − 2)
11 cze 13:42
wredulus_pospolitus:
ale o które zadanie Ci chodzi? Oto którego treść jest ucięta?
11 cze 15:43
piotr: | π 22 | | π (2√2)2 | |
a) 22 + 2 |
| − |
| = 4 |
| 4 | | 4 | |
11 cze 15:43
wredulus_pospolitus:
czy o 136 a)

Jeżeli oto to zauważ że masz okrąg opisany na kwadracie ... czyli jego środek leży w przecięciu
przekątnych, przekątne w kwadracie przecinają się pod kątem 90
o związku z tym możesz zobaczyć
trójkąt prostokątny o przyprostokątnych r i r oraz przeciwprostokątnej a
z tw. Pitagorasa: a
2 = r
2 + r
2 −> a
2 = 2r
2
11 cze 15:46
wredulus_pospolitus:
| 1 | | 1 | |
4*π( |
| a)2 oznacza tyle co: 4 razy pole okręgu o promieniu |
| a ... a przecież tam |
| 2 | | 2 | |
| a | |
liczysz 4* POŁOWA pola okręgu o promieniu |
| |
| 2 | |
11 cze 15:49
wredulus_pospolitus:
druga sprawa:
− ('coś' −a2) = +a2 = +2r2
11 cze 15:51
Mila:

Pole księżyców Hipokratesa:
R=
√2
1) Pole całej figury:
P
f=2
2+2*π*1
2=4+2π
2) Pole księżyców:
P
k=P
f−π*R
2=4+2π−π*(
√2)
2
P
k=4
Wniosek: ?
11 cze 20:39
Nikto0: Dzięki za pomoc.
11 cze 20:41
Mila:

b)
|AB|
2=2
2+4
2=20, |AB|=2
√5
R=
√5
1)
Pole figury o różowym brzegu
P
f=P
Δ+Pola dwóch półkoli
| 1 | | 1 | | 1 | |
Pf= |
| *2*4+ |
| *π*12+ |
| *π*22 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
2) Pole księżyców
P
k=P
f−pole półkola o promieniu R=
√5
P
k=4
======
11 cze 20:55