Para zbiorow
Skoczek: Czy dla kazdej pary zbiorow A i B jest
(A−B)UB=A ?
Odpowiedz wyjasnij na przykladach
11 cze 13:00
ite: Upraszczam
x∊(A−B)UB ⇔ (x∊A ∧ x∉B) ∨ x∊B ⇔ (x∊A ∨ x∊B) ∧ (x∉B ∨ x∊B) ⇔ x∊A ∨ x∊B ⇔ x∊AUB
Więc żeby był spełniony warunek (A−B)UB=A musi zachodzić równość zbiorów AUB=A .
11 cze 13:46
Skoczek: Prosze o bardzo dokladne wyjasnie zapisu z 13 : 46 od tego momentu
⇔(x∊Aux∊B)⋀(x∉BUx∊B) i td
11 cze 22:20
Mila:

B⊂A
(A\B)∪B=A
11 cze 22:35
Skoczek: Mila
(x∊Aux∊B) to bedzie suma zbiorow AUB
(x∉BUx∊B) czym bedzie ta suma ?
11 cze 22:40
universum:
x∉B ∨ x∊B ⇔ x∊(B'∪B)
B'∪B to ten prostokąt
11 cze 23:09
Skoczek: Moze nie patrzmy na rysunek Mili
Zapis ite
11 cze 23:14
Mila:
Algebra zbiorów:
A∩A'=Φ
A∪A'=Ω− prawo dopełnienia
Zatem:
x∊B⋁x∉ B⇔x∊(B∪B')=Ω
Masz podać konkretne przykłady zbiorów , takich, że zachodzi związek
(podałam przypadek, gdy B jest podzbiorem zbioru A)
(A\B)∪B=A
i podać przykłady, że nie zawsze tak jest.
A∩B=Φ − zbiory rozłączne
(A\B)∪B=A∪B≠A
11 cze 23:42
Skoczek: Dziekuje .
Teraz iloczyn sumy i dopelnienia jest suma
11 cze 23:48