Help....
Andziula:((: Ile mozna utworzyc liczb trzycyfrowych podzielnych przez piec o roznych cyfrach nalezacych do
zbioru o,1,2,3,4,5

a.40
b.36
c.32
d.28
21 lut 00:36
Godzio: 105 150
125 120
135 130
145 140
205 250
215 210
235 230
245 240
305 350
315 310
325 320
345 340
405 450
415 410
425 420
435 430
8*4 = 32
21 lut 00:39
Andziula:((: Godzie czy jestes pewien

ja mam zaznaczone ze musi wyjsc 36
21 lut 00:43
Andziula:((: Przepraszam Godzio"
21 lut 00:43
Godzio: no tak o 5 zapomniałem
510
520
530
540
8*4 + 4= 36
21 lut 00:45
Andziula:((: A moglbys to jakos opisac

prosze....
21 lut 00:48
Godzio: rozpisałem wszystkie możliwości i dodałem

zapewne można to za pomocą wariacji ktorych
jeszcze nie poznałem
21 lut 00:50
Andziula:((: Ok dzieki.....
21 lut 00:53
kajko:
a więc tak ( bez wypisywania tych liczb)
liczby podzielne przez 5 , mają w rzędzie jedności cyfrę 0 lub 5
ponieważ maja być trzy−cyfrowe i cyfry nie moga się powtarzać
to , gdy zero jest na ostatnim miejscu
to na pierwsze miejsce może być wybrana jedna już tylko z 5 −ciu
a na drugie miejsce też jedna , ale już tylko z 4−ch
czyli jest ich ; 5*4*1=20
teraz kończących się na 5
na pierwsze miejsce może być wybrana tylko jedna z 4−ch , bo bez zera i bez piątki
a na drugie miejsce też jedna z 4−ch , bo zero może być i bez 5−ki i bez tej pierwszej
razem jest: 4*4*1=16
łacznie mamy 20+16= 36 takich liczb
21 lut 01:19
Godzio: próbowałem z tej reguły mnożenia ale się z nią nie spotkałem więc nie zabardzo wychodziło
21 lut 01:25
kajko:
Przeanalizuj moje wyjaśnienia
Godzio ..... nauczysz się, to proste rozumowanie
21 lut 01:32
Godzio: no już to zakminiłem,
bo to tak jakby na 2 etapy sie rozdzielalo a ja robilem w 1 etap
21 lut 01:37