Oblicz część urojoną
Karol: Hej, potrzebuję pomocy w policzeniu takiego przykładu:
Trzeba obliczyć część urojoną z liczby zespolonej:
| | z | | x | |
Im( |
| ), gdzie z=x+iy. Wynik powinien wyjść |
| . Próbuję rozwiązać, ale |
| | z−i | | x2 +(y−1)2 | |
nie mogę dojść do tego wyniku. Bardzo proszę o pomoc
11 cze 10:36
ite:
| z | | x+iy | | (x+iy)*(x−i(y−1)) | |
| = |
| = |
| |
| z−i | | x+i(y−1) | | (x+i(y−1))*(x−i(y−1)) | |
po wymnożeniu i zredukowaniu otrzymuje się taki wynik
11 cze 10:53
piotr: licznik i mianownik mnożymy przez sprzężoną mianownika
| x+iy | | (x+iy)(x−i(y−1)) | | x2−ix(y−1)+ixy−y(y−1) | |
| = |
| = |
| i |
| x+i(y−1) | | x2+(y−1)2 | | x2+(y−1)2 | |
z tego Im
11 cze 10:55
Karol: Faktycznie, teraz wychodzi. Dzięki wielkie!
11 cze 11:00