matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Paweł:
Oblicz całkę:
1
f(x) =
√
1−x
2
Wyznaczam dziedzinę: D
f
= (−1,1) Czyli to będzie całka oznaczona:
dx
π
π
∫
1
−1
= arcisinx|
1
−1
=
+
=π
√
1−x
2
2
2
czy tak jest dobrze?
11 cze 09:34