Rózniczka liniowa ? Pierwszego rzedu
Rafał: Witam mam problem z takim zadaniem:
Warunek początkowy y(−1)=0
y'(x3+y+1)=3x2
Zgóry dziękuję
Rafał
11 cze 08:26
piotr: To równanie nieliniowe.
11 cze 08:52
Rafał: Ale za y' wstawić dy/dx ?
11 cze 09:02
Rafał: Czy policzyć pochodną z y
11 cze 09:02
Rafał: Mogę prosić o ruszenie z tym zadaniem
11 cze 09:19
piotr: 3x
2dx + (x
3+y+1)dy= 0
P(x,y)dx + Q(x,y)dy = 0
| dP | | dQ | |
| ≠ |
| ⇒ równanie niezupełne |
| dy | | dx | |
szukaj czynnika całkującego
11 cze 09:32
Rafał: Bardzo dziekuje
11 cze 09:32
piotr: czynnik całkujący:
μ(y) = ey
11 cze 10:12
piotr: 3x2dx − (x3+y+1)dy= 0
i wtedy:
μ(y) = e−y
11 cze 11:03
jc: Przyjmując
u=x
3+1
v=y+u, czyli y=v−u,
możemy nasze równanie różniczkowe zapisać w postaci
(v'−u')v=u'
Stąd
co po scałkowaniu daje
v − ln|v+1| = u+C
lub w oryginalnych oznaczeniach
x
3+y+1 − ln|x
3+y+2| = x
3+1+C
Zmiennej y raczej nie wyznaczymy.
11 cze 14:48
jc: x=−1, y=0
L=0, P=C, C=0
Mamy więc: y=ln(x3+y+2)
Usunąłem moduł. Dla x=−1 pod logarytmem mamy 1 > 0.
Możemy wyznaczyć x: x=(ey−y−2)1/3.
11 cze 15:13