Planimetria
Jaskier: Dobry wieczór
Takie zadanie z pdr do matmy i już siedzę nad nim godzine i wydaję mi się że jest sprzeczne.
Okrąg o promieniu 6 opisano na czworokącie ABCD. Boki AD i DC mają równe długości, a kąt ABC
ma miarę 120. Oblicz pole tego czworokąta,
jeśli stosunek pól trójkątów ABD i BCD jest równy 2 :1.
Wystarczy mi jak ktoś powie czy to ma sens czy nie
10 cze 23:34
wredulus_pospolitus:
szczerze mówiąc to nie widzę problemu w tym zadaniu ... możesz pokazać gdzie widzisz
sprzeczność ?
11 cze 00:54
Eta:

1/ rysunek
2/ z warunku wpisania czworokąta w okrąg
sumy miar kątów przeciwległych są równe 180
o
zatem trójkąt ACD jest równoboczny wpisany w okrąg o promieniu R=6
4/ z treści zadania
| P(ABD) | | ax*sinα | |
| =2 ⇒ |
| =2 ⇒ x=2y bo (sinα=sinβ) |
| P(BCD) | | ay*sinβ | |
5/ztw. cosinusów w ΔABC
a
2= ................................
a
2=7y
2 ⇒ y
2=36*3/7
P(ABCD)=P(ACD)+P(ABC)=............... dokończ
P(ABCD)= 243
√3/7
===============
11 cze 00:56
Jaskier:

(P
ABD) \ (P
BCD) =AB\BC=2
poniewać AB=2BC ∠ADB=2∠BDC ⇒ ∠ADB= 40, ∠BDC =20
(P
ABD) \ (P
BCD)= (BD*AD*sinBDA)/(BD*CD*sinBDC)=sin40/sin20=2
2sin20cos20=2sin20
cos20=1?
11 cze 01:15
Eta:
Bzdury napisałeś!
11 cze 01:34