Wielomiany, nierówność
pheri: Zadanie: Dany jest wielomian W(x)=x2−x+1. Rozwiąż nierówność W(W(x))≥x2−x+37.
Rozwiązanie:
W(x)=x2−x+1
W(W(x))=(x2−x+1)2−(x2−x+1)+1=x4−2x3+3x2−2x+1
W(W(x))≥x2−x+37
x4−2x3+3x2−2x+1≥x2−x+37
x4−2x3+2x2−2x−36≥0
Pytanie czy do tego momentu jest to dobrze rozwiązane?
I jeśli tak to czy da radę jakoś sprytnie rozłożyć teraz ten wielomian na czynniki?
10 cze 22:04
Adamm:
rozwiązane?
10 cze 22:05
pheri: Rozwiązane jeszcze nie jest, pytam, czy kolejne przekształcenia są poprawne, bo nie mam
pewności co do tego
10 cze 22:07
Adamm:
W(W(x)) ≥ W(x)+36
u = W(x)
W(u) ≥ u+36
rozwiąż
10 cze 22:07
pheri: u2−u+37≥u+36
u2−2u+1≥0
(u−1)2≥0
u∊(−∞;1) v u∊(1;+∞)
u<1 v u>1
x2−x+1<1 v x2−x+1>1
x2−x<0 v x2−x>0
x(x−1)<0 v x(x−1)>0
x∊(0;1) v x∊(−∞;0)∪(1;+∞)
x∊(−∞;0)∪(0;1)∪(1;+∞)
W ten sposób?
10 cze 22:28
Mila:
w(w(x))≥x
2−x+37
(x
2−x+1)
2−(x
2−x+1)+1≥x
2−x+37
(x
2−x+1)
2−(x
2−x+1)≥x
2−x+1+35
Podstawienie:
x
2−x+1=t
t
2−t−t−35≥0
t
2−2t−35≥0
Δ=4+4*35=144
t=−5 lub t=7
(t+5)*(t−7)≥0 ⇔
(x
2−x+6) *( x
2−x−6)≥0
Dokończ
10 cze 22:40
pheri: Masakra..
Dziękuję pięknie
10 cze 22:48
jc: pheri, trochę inaczej.
W(u) ≥ u+ 36 ⇔ u ≥ 7 lub u ≤ −5
W(x) ≥ 7 ⇔ x ≥ 3 lub x ≤ −2
W(x) ≤ −5 nigdy nie ma miejsca
10 cze 23:02