Gra polega na jednokrotnym rzucie kostką i monetą symetryczną
Ania: Gra polega na jednokrotnym rzucie kostką i monetą symetryczną. Gracz wygrywa 100 zł, jeśli
wypadnie sześć oczek i orzeł, oraz wygrywa 50 zł, jeśli wypadnie parzysta liczba oczek i
reszka. W pozostałych przypadkach przegrywa 20 zł. Rozkład zmiennej losowej określającej
wielkość wygranej gracza jest następujący:
a) P(X=−20) = 4/12, P(X=50) = 6/12, P(X=100) = 2/12
b) P(X=20) = 8/12, P(X=50) = 3/12, P(X=100) = 1/12
c) P(X=−20)= 2/3, P(X=50)= 1/4, P(X=100)= 1/12
d) P(X=−20) = 5/12, P(X=50) = 1, P(X=100) = 4/6
10 cze 19:43
iteRacj@: c) P(X=−20)= 2/3, P(X=50)= 1/4, P(X=100)= 1/12
11 cze 21:27