Zmienna losowa X ma następujący rozkład prawdopodobieństwa
Ania: Zmienna losowa X ma następujący rozkład prawdopodobieństwa P(X=−2)=0.1, P(X=−1)=0.2,
P(X=0)=0.3, P(X=2)=0.2, P(X=3)=0.2. Które zdanie nie jest prawdziwe?
a) E(X) = 0,6
b) F(x)=1 dla x = 4.
c) E(X) = 3.2
d) P(−1< X 2) = 0.3
Zmienna losowa X przyjmuje wartości: −2; 0; 2. Jej wartość oczekiwana jest równa 1/10,
natomiast wartość oczekiwana kwadratu tej zmiennej jest równa 9/10. Wówczas:
a) P(X=0) = 11/80
b) V(X) = 7/80
c) P(X= −2) = 9/10
d) V(X) = 89/100
Gra polega na jednokrotnym rzucie kostką i monetą symetryczną. Gracz wygrywa 100 zł, jeśli
wypadnie sześć oczek i orzeł, oraz wygrywa 50 zł, jeśli wypadnie parzysta liczba oczek i
reszka. W pozostałych przypadkach przegrywa 20 zł. Rozkład zmiennej losowej określającej
wielkość wygranej gracza jest następujący:
a) P(X=−20) = 4/12, P(X=50) = 6/12, P(X=100) = 2/12
b) P(X=20) = 8/12, P(X=50) = 3/12, P(X=100) = 1/12
c) P(X=−20)= 2/3, P(X=50)= 1/4, P(X=100)= 1/12
d) P(X=−20) = 5/12, P(X=50) = 1, P(X=100) = 4/6
10 cze 19:03